Emekliye enflasyon zammı

Bu yıla yüzde 49.25 zam ile başlayan emeklilerin Temmuz artışı için ipucu geldi. İlk 3 aylık enflasyona göre SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 15.06 zam oluştu. Geriye 3 veri daha kaldı. İşte detayları...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2024 Güncelleme 04 Nisan 2024, 07:01
Emekliye enflasyon zammı

İÇİNDEKİLER

Yaklaşık 16 milyon emeklinin Temmuz zammı şekillenmeye başladı. Zamlı promosyonlarının ardından yüzde 50 artırılan bayram ikramiyelerini almaya başlayan emeklilerin Temmuz artışını gösterecek enflasyon verilerinin yarısı belli oldu. İlk 6 aylık enflasyon oranında zam alacak SSK ve Bağ-Kur emeklileri için bunun 3 aylık bölümü ortaya çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ocak ayı enflasyonu yüzde 6.70, Şubat ayı enflasyonu yüzde 4.53 çıkmıştı. Mart ayı enflasyonu da yüzde 3.16 olarak gerçekleşti. Böylece ilk 3 aylık enflasyon yüzde 15.06 oldu.

3 VERİ DAHA GELECEK
Geriye 3 aylık veri kalırken, ipuçları da geliyor. Merkez Bankası yıllık enflasyonun Mayıs'ta yüzde 73 ile zirve yapacağını, ardından düşüşe geçeceğini öngörüyor. Mayıs'ta ilk 6 aylık TÜFE yüzde 73 çıkarsa, ilk 5 aylık enflasyon yüzde 21.01 seviyesinde gerçekleşecek. Merkez Bankası'nın ekonomistlerle yaptığı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yer alan tahminlere göre de ilk 5 aylık enflasyon yüzde 22.67 olarak bekleniyor. 5 ayda SSK ve Bağ- Kur emeklilerine ilk tahmin gerçekleşirse yüzde 21, ikinci tahmin gerçekleşirse yüzde 22.67 zam oluşacak. Bu oran Haziran enflasyonuna göre artacak. Örneğin ilk 6 aylık TÜFE yüzde 24 çıkarsa, SSK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 24 zam alacak.

MEMURA 'FARK'LI ARTIŞ
Temmuz'da memurlara ve memur emeklilerine yüzde 10 zam ve ilk 6 aylık enflasyonun yüzde 15'i aşan kısmı üzerinden fark yansıtılacak. 3 aylık verilerle yüzde 15'lik oran aşıldı. Memurların ve emeklilerinin enflasyon farkı alacağı kesinleşti. İlk 3 aylık enflasyonun yüzde 15.06 çıkmasıyla yüzde 10'luk Temmuz zammı yüzde 10.06'ya ulaştı.

Önümüzdeki 3 aylık enflasyon verisine göre enflasyon farkı ve buna bağlı olarak zam oranı daha da büyüyecek. 5 aylık enflasyon tahminlerine göre memur emeklilerinin yüzde 10'luk zammı enflasyon farkıyla yüzde 15.77- 17.34 seviyesini bulacak. Temmuz zammı hesaplanırken, Haziran enflasyonu da dikkate alınacak. Dolayısıyla fark ve zam oranı daha da artacak. Örneğin ilk 6 aylık TÜFE yüzde 24'e ulaşırsa, memurların ve emeklilerinin Temmuz zammı yüzde 18.61'i bulacak. İlk 6 aylık TÜFE yüzde 25.5 çıkarsa da enflasyon farkı yüzde 9.13'ü, Temmuz zammı yüzde 20'yi aşacak.

İYİLEŞTİRME FORMÜLÜ
Temmuz ayında maaşlar yeniden ele alınacak. Bu kapsamda mevcut zamlara ilaveten refah payı, taban aylık artışı, kök aylıkların taban aylıkla eşitlenmesi gibi formüller masaya yatırılacak. Hatta taban aylıkta Temmuz öncesi artış da gündemde. Bu konuda karar önümüzdeki dönemde verilecek.

YASAL UYARI: TAKVİM.COM.TR'DE YAYINLANAN KÖŞE YAZISI/HABERİN TÜM HAKLARI TURKUVAZ MEDYA GRUBU'NA AİTTİR. KAYNAK GÖSTERİLSE VEYA HABERE AKTİF LİNK VERİLSE DAHİ KÖŞE YAZISI/HABERİN TAMAMI YA DA BİR BÖLÜMÜ KESİNLİKLE KULLANILAMAZ. KULLANILMASI DURUMUNDA YASAL İŞLEM BAŞLATILACAKTIR.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN