DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 21 Ekim 2018

Eşim memnun değil

5 ay önce evlendik. İlişkimiz 3-4 dakika sürüyor.
Ben rahatlıyorum, ama eşim mutlu değil.
Benim de moralim bozuluyor. Sorun kimde?
CİNSEL ilişkide zevk alma durumu cetvelle, dakikayla ölçülemez. Eşinizi tanıyın, anlayın. Korkularını, hassasiyetlerini bilin.
Cinsellik, eşler arasında bile konuşulmayan, paylaşılmayan bir konu olunca herkes kendi kendini ölçüp hesap kesiyor. Kadınların orgazm-uyarılma durumu, erkeklerden farklıdır. Diyelim ki sana ait her özellik normal. O zaman eşinde orgazm bozukluğu dediğimiz bir durum olabilir.
Olağan bir cinsel uyarılma evresinden sonra orgazmın sürekli ya da yineleyici bir biçimde gecikmesi ya da hiç olmaması durumu olabilir.
Orgazm bozuklukları, genç kadınlarda daha sık gözlenmektedir. Yaşla birlikte kadınlarda orgazm durumu artmaktadır. Ayrıca onun rahatlamasını istiyorsan rahatlama önceliğini ona verecek şekilde davran.

Nafiz Bey, 28 yaşındayım. Göğüs ağrım vardı. Doktora gittim. Kalp hastalığından şüphelendi. "Koşu bandında koşman lazım" dedi. Neden anjiyo istememiş olabilir?
GÖĞÜS ağrısı şikayeti olan bir kişide genellikle daha kolay ve ek bilgi veren efor testi, ekokardiyografi gibi yöntemlerle başlanır.
Bunlarda bir problem varsa koroner anjiografi önerilir.
Bu testler normal çıkarsa, damarda problem görülme riski son derece düşüktür.
Açıkçası koroner anjiografi, hastalık bulgusu saptanılan hastalarda kullanılan bir yöntemdir.

İLİŞKİDE SIKINTILIYIZ
23 yaşındayım. 4 ay önce evlendim. Eşimle ilişkide sıkıntılarımız var. Çok acı çektiğini söylüyor. Hangi doktora gitmeliyiz?
ÖNCELİKLE bu durumla sık karşılaşıyoruz. Utanacak bir şey yok. Yoğun kaygı, korku, sosyal durum farklılığı, cinsel bilgi farklılığı, cinsel ilişkiye karşı huzursuzluk durumları söz konusu olabilir. Cinsel birleşme sırasında ağrı, acı, yanma, batma gibi hoşnutsuzluk-huzursuzluk durumlarına 'cinsel ilişki ağrısı' denir. Yüzde 70 jinekolojik, yüzde 30 psikolojik sebeplerden kaynaklanır. Kadın hastalıkları uzmanına muayene olması gerekir.
Psikolog veya psikiyatrist desteği de gerekebilir.
İhmal etmeyin. Yoksa cinsel ilişki düşüncesi ağrı ve huzursuzluk yaratacağından geleceğinizi olumsuz etkiler.

Derdim büyük. Hemen zayıflamam lazım.
Nişanlım "Yoksa seninle evlenmem" diyor.
Arkadaşım "Hızlı kilo vermek zararlı" dedi. Neden?
BOYUN, kilon, yaşın, mesleğin önemli. Kaç kilo fazlan var? Başka hastalıkların var mı? Planımız için önemli.
Hızlı kilo vermek için düşük enerjili diyetler yani açlıklar sıkıntı yaratır. Midyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olmayalım.
Nişanlın ile şartları konuş.
Bu tip diyetler; baş ağrısı, uyuşukluk, dikkat bozukluğu, sinirlilik, yorgunluk, bulantı, kusma, ishal, safra ve böbrek taşı, kabızlık, saç incelmesi, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği, saç dökülmesi, idrarda protein görülmesi, mineral ve elektrolit dengesinde bozukluk, metabolizma hızında azalma yapabilir.

60 YAŞINDA AŞK...
60 yaşındayım. Yeni evlendim. Eşimle birlikte olmaya çalışırken sertleşme sıkıntısı yaşıyorum. Bu yaşta bu sıkıntı normal mi?
ERKEN boşalma şikayeti günümüz erkeğinin ortak sorunu.Her 3-4 erkekten birinde olur. Cinselliğin eş ile yaşanmasında, cinsel ilişki uygulamasının başlangıçlarında, cinsel aktivite güçsüzlüğü korkusunda ve buna benzer sayısız durumda erken boşalma olabilir. Yaşla artmaz.
Bedensel özellikler açısından iç hastalıkları da tedaviye katkıda bulunur. Merak etme.
Gurur meselesi yapma.

Babam 59 yaşında, yeni evlendi. Cinsel hayatının iyi olduğunu söylüyor. Benim yaşım 30, ama eşimle beraber olamıyoruz. Babam ilaç alıyor olabilir mi? Yoksa sorun bende mi?
CİNSEL ilişki kişilere göre değişebilir. Aynı yaşta bile olsa ilişki sayısı değişebilir. Stres, yorgunluk, eş durumu, beslenme şekli, hastalıklar gibi birçok sebep bu sayıyı olumlu veya olumsuz etkileyebilir. "Baban ilaç alıyor mu?" sorusuna ben cevap veremem. Bu tip ilaçlar ileri yaşlarda dikkatli kullanılmalıdır.

Oğlum 46 yaşında. 'Deprem dede hastalığı' olmuş. Morali bozuldu. Sigaraya başladı.
Bu hastalık sigaradan zarar görür mü?
EVET, görür. "Deprem Dede Hastalığı" diye ifade ettiğiniz hastalık Ankilozan Spondilit'tir.
Omurga başta olmak üzere eklemler, gözler, sindirim ve solunum sistemlerini etkileyebilen romatizmal bir hastalıktır. Hastalar 3 aydan fazla devam eden bel ağrısı ve yer değiştiren kalça ağrıları ile başvururlar. Bel ağrısı, egzersiz ve yürüyüş ile azalır. Sigara hastalığın daha sık aralıklarla aktive olmasına yol açar.

36 yaşında genç bir bayanım. Kansızlığım var.
Kan hapı mı, yoksa şurubu mu iyi olur?
GEÇMİŞ olsun. Bazı ek testler yaptırabilirseniz uygun olabilir. Demir, demir bağlama kapasitesi, ferritin, TSH, B12 vitamin düzeyi, folik asit düzeyi ve gaita da gizli kan testi yaptırıp tekrar bizi bilgilendirin.
Kansızlık araştırmasında basur (hemoroit) kanaması, burun kanaması, bayanlarda adet düzeni ile ilgili bilgilerde önemlidir. Bu konularla ilgili ayrıntıları da paylaşalım.