DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 8 Mart 2018

Hanım ‘her şey bitti mi?’ diyor!

Efendim kolay gelsin ben 64 yaşında emekli itfaiyeciyim. 6 ay şikayetim oldu. Prostat büyümüş. 'Ameliyat ol' dediler oldum. 6 hafta önce oldum. Hanım soruyor 'Her şey bitti mi?' diyor. Ne zaman olarak yaklaşabilirim?
Sabreden derviş muradına ermiş. Anlaşılan dikişlerin alındı. Ameliyat sonrası ilk 3 üç ay cinsel ilişkide bulunmayın. Yoksa ağrı ve kanlı meni gelmesi söz konusu olabilir. Ayrıca ilk 1.5 ay dik oturma, ilk 2 ay ağır egzersiz ve yük taşımaktan da kaçın. Bisiklet, motorsiklet ve binek hayvanlarına (at, eşek vs) binme.

27 yaşında bekar bir bayanım. Şişman sayılırım. 2 senedir adetlerim düzensiz.
Daha yeni 1 ay önce doktora gittim.
Yumurtalıklarımda kistler varmış. Kilom, yüzümdeki kıllarımın sebebi buymuş. Arkadaşım internetten bakmış kanser olabilirmişim. Çok korkuyorum ve kafam çok karışık. Lütfen yardım edin.
Hemen arkadaşına söyle internetten uzaklaşsın. Yanlış bilgilenme sende olduğu gibi panik atak yaratabilir.
Depresyona bile sokabilir.
Polikistik Over Hastalığı neredeyse her 10 kadının 1 tanesinde görülebilen bir hastalıktır. Adet düzensizliği, kıllanma, ciltte yağlanma, sivilce, saç dökülmesi, şişmanlık, kısırlık, şeker hastalığına yatkınlık yapabilir.
Yapılan araştırmalarda kadın üreme organlarının kanser riskini arttırdığına dair herhangi bir bulgu elde edilmemiştir. Her duyduğuna inanma, inansan da panik yapma.

​TANSİYONUM VAR MI?
Nafiz Hocam yaklaşık 2.5 aylık gebeyim. Önceden sorunum yoktu ama şimdi tansiyonum 13.5 büyük, 9 küçük. Babam sor dedi. Tansiyonum var mı?
"Gebelikte Hipertansiyon", anne ve bebek hastalıkları ve ölüm nedenlerinin en önemli nedenlerinden olduğu için çok önemlidir. Gebeler yüksek kan basıncına sahipse bu bebeğin ihtiyacı olan oksijen ve besini düşük miktarda alması demektir. Bu durum bebeğin büyümesini yavaşlatabilir.
Gebelikte hipertansiyon, 6 saat içinde yapılan iki ayrı ölçümde, kan basıncının yani tansiyon ölçümünün 14/9 yani 140/90 mmHg üzerinde veya büyük tansiyonun 3 birim yani 30 mmHg'dan, küçük tansiyonun 1 birim yani 10 mmHg'dan yüksek ölçülmesi "Gebelik Hipertansiyonu" olarak kabul edilir. Ancak küçük tansiyon 11 ya da 110 mmHg'dan yüksek ise tanı için 6 saat beklenmesi gerekmez. Sen sınırdasın.
Mutlaka doktor takibinde kal. Idrar tahlili yaptırman şart. Hem senin hem bebegin saglıgı tehlikeye girer.

DEREOTU İYİ GELİR Mİ?
42 yaşındayım.
Son 1.5 haftadır sıkıntılarım var.
Cinsel organımda ve torbalarımda yanmaya benzer garip bir his var. Boşalma bile olamamaya başladım.
İdrarım ağrılı oluyor.
Dereotu iyi gelir dediler Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Dereotu satın aldığın adama iyi gelir. Hemen doktora gitmen sana daha iyi gelir. Öncelikle iç hastalıkları uzmanına hemen git. Neden mi?
Genel muayene birçok ihtimali değerlendirmek için gerekli. Cinsel organlar ve onların bölgesinde garip bir his ve orgazm olamama tarifin "Atılamayıp biriken İdrar" için nörolojik bir ihtimali kuvvetlice düşündürür.
Bel fıtıkları bile bu şikayetleri yapma ihtimali taşıyabilir. Üroloji, nöroloji ve hatta belki de fizik tedavi uzmanına ihtiyaç duyulabilir.
Şikayetlerin önemli gecikirsen gittikçe artacak gibi duruyor.

FÖN MAKİNESİ SAÇ DÖKER Mİ?
22 yaşındayım. Saçlarım çok dökülüyor.
Annem yakıyorsun o saçı diyor. Kurutma makinesine kızıyor. Makine saç döker mi?
Evet döker. Saç kurutma makinasıyla Çok yakın ve çok sıcak saç kurutmak saçı döker. Hatta havluyla çok ve sık ovalamakta saçı zayıflatıp dökülmesine neden olabilir.
En düşük sıcaklıkta, en fazla 15 santimetre yakından kurutmalısın. Yinele TSH, tam kan sayımı, magnezyum, çinko, D vitamin seviyesine baktır. Saç ile ilgili olarak kullandığın kimyasal maddeler de dikkat et.

Amcamın oğlunda 2 ay önce kalın bağırsak kanseri çıktı. Ailede var mı demişler. Bende kalın bağırsaklarıma baktırmalı mıyım?
Ailede kalın bağırsak kanseri olanlarda kalın bağırsak endoskopisi ile takipler yapılmasını öneririm. Önce dışkıda gizli kan testi yaptır. Bazı kan tetkikleri lazım. Dışkını takip et.
İshal, kabızlık gibi dışkılama değişiklikleri, dışkı kalınlığının incelmesi, kilo kaybı, kansızlık-solukluk şikayetleri hemen tekrar değerlendirilmen gerektiğini düşündüren şikayetlerdir.
Yeme içme alışkanlıklarını düzelt. Sigara içme.

Arkadaşım kuru hacamat yaptırmış.
Hacamatın yaşı kurusu nasıl oluyor?
Hacamat diğer ismiyle vakum tedavisi uygulama şekline göre 2 çeşittir. Yaş ve kuru hacamat. Eğer kanatmalı uygulama yapıyorsak Yaş Hacamat diyoruz (Wet cupping therapy).
Sadece vakum uygulaması yapıyorsak KURU HACAMAT (Dry Cupping Therapy) diyoruz.
Mutlaka uygulat. Ancak doktorlar tarafından uygulanan merkezleri tercih et.