DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 20 Ocak 2018

Stres, cinsel yaşamı etkiler

4 yıldır bende erken boşalma oluyor. Doktorla konuştum geciktirici jel önermedi. "İşe yaramaz" dedi. Önereceğiniz bir şey var mı?
Cinsel ilişki öncesi duygusal halin, yani psikolojik durumun erken boşalmanın en sık rastlanan sebebidir. İş ile ilgili olumsuzluklar, huzursuzluklar, güvensizlikler, yorgunluklar öncelikle cinsel ilişki isteğini azaltır. Stres-depresyon ve bunun için kullandığın ilaçlar varsa bunlarda olumsuz katkıda bulunur. Cinsel performansın azaldığı, azalacağı, ya olmazsa fikriyle devam eden performans anksiyetesi dediğimiz evham başarısızlığın en büyük sebebidir.
Eşinin olumsuz tavrı, ona karşı hassasiyetin, şevkat hissin ilişki sırasındaki aşırı kontrolcü halin başarısızlığı kaçınılmaz kılar. Sen bunları halletmeye başla. Ayrıca testosteron, prolaktin, TSH gibi hormonların ölçülmesi gerekebilir. Bazen cinsel organının kan dolaşımı ve diğer özelliklerini öğrenmek için ultrason gibi görüntülemeler gerekebilir. Seni muayene etmeden önerebileceklerim bunlar.

Babamı doktora götürdük. "Koruyucu kolesterol düşük" dediler. Ne yapmalıyız?
Direk yükselten ilaçlar yok. Farklı olarak başka sebepler için kullanıldığında bu tip kolesterolü yükselten ilaçlar var. Onun kullanımına da doktoru karar verir.
Ancak şişmanlık, beslenme bozukluğu, hareketsiz yaşam, sigara kullanımı ailesel kalıtsal yatkınlık gibi durumlarda HDL dediğimiz kolesterol tipi seviyesi düşük kalır. Bu dediklerimizin tersini yaparsa HDL düzeyi yükselebilir.

KALP KRİZİ SONRASI İLİŞKİ
54 yaşında kadınım. Eşim, 3 ay önce kalp krizi geçirdi. Bazen bana yanaşıyor ama çabuk vazgeçiyor. Ben de nasıl davranayım tam olarak bilemiyorum. İlişki kalbine zarar verir mi?
Kalp krizi sonrası 2-4 ay cinsel ilişkiden uzak kalınması önerilir. Bu süre hastanın isteğine, genel sağlık seviyesine göre değişebilir. Her hastanın kendi doktorunun tavsiyesi, altın standarttır.
Ayrıca yaklaşık 15-20 dakika yürüme sonrası göğsünüzde rahatsızlık, ağrı, çarpıntı gibi belirtiler olmuyorsa cinsel ilişki söz konusu olabilir. Cinsel aktiviteye geri dönülmesi için iyi bir kalp kapasitesine sahip olunmalıdır. İyi bir beslenme ve egzersiz programı da gereksiz riskleri azaltır.

CİNSEL İSTEKSİZLİK VAR
41 yaşındayım. Adet gecikmelerim başladı.
"Erken menopoz olabilir" dediler. Eşim beraber olmak istediğinde korkup istemiyorum. Cinsel isteksizlik de var. Menopoza girmiş olabilir miyim?
Kaygı tüm hormonları etkiler. Adet düzenini değiştirebilir. Yani adet düzenini sadece menopoz etkilemez.
Çeşitli ilaçlar, troid hastalıkları, depresyon etkileyebilir. Önce iç hastalıkları ve kadın hastalıkları uzmanına muayene ol. TSH, Prolaktin, Östrojen, Progesteron, FSH, LH, Testesteron gibi ilgili hormon testlerini yaptır. Cinsel isteksizlik senin, eşinin hayatını çekilmez hale getirebilir. Bu gibi durumlarda eşinle cinsel ilişkiye girersen, daha erken menopoza girmezsin.

SAÇ DÖKÜLMESİ GUATR HABERCİSİ
Ailemizde 3 kişide guatr var. Bende yok. Ben de tahlil yaptırayım mı?
Anlaşılan ailede bu hastlığa yatkınlık var. Bu hastalığın sebepleri ailesel yatkınlık yaratan sebeplerden olabilir.
Ama troid çalışmasını tahlil yapmadan anlamayız. Şikayet yokken bile FT4, TSH testi yaptırabilirsin. Bayan mı erkek mi olduğunuzu belirtmemişsiniz.
Bununla beraber adet düzensizliğin varsa, sebepsiz kilo alıyorsan, sürekli yorgunsan, saçların çok dökülüyorsa, cilt lekelerin arttıysa, soğuğa dayanamıyorsan bekleme hemen doktora git. Tahlil yaptır.
Gereğinde ultrason çektir.
Tedbir iyidir.

EŞİMİN SÜREKLİ AĞRISI VAR

Eşimin son 2 aydır cinsel ilişki sırasında ağrısı oluyor. Tam başlarken ağrısı oluyor ve hemen vazgeçiyoruz. Bende de erken boşalma oluyor. Hangi doktora gidelim?
Eşinin canı yanar mı diye düşünmen, sorumluluğunu, hassasiyetini ve kaygılı kişilik yapısında olduğunu düşündürüyor. İlişki sırasında eşinle ilgili duyduğun korku erken boşalmaya zemin hazırlar. Erken boşalma "Cinsel ilişki sırasında erkeğin istemi dışındaki boşalmadır".
Önce kadın doğum doktoruna gidin. Tabi eşin için. Onun bu şikayetinin nedenini bulun, tedavisini yapın.
Sonrasında da erken boşalma oluyorsa senin muayene sıran geldi demektir. Bu da utanılacak bir durum değil.
Psikiyatrist, üroloji uzmanı desteği gerekebilir. Ailenin ve toplumun cinselliğe bakış tarzı, üzüntülü yaşantılar, ayrılık kaygısı, eksik veya yanlış bilgilendirilme, eşler arasındaki iletişim biçimi, cinsel istismar, eşler arası uyumsuzluk, cinsel iletişim sorunları, cinsel başarı kaygısı, fiziksel ya da psikiyatrik hastalıklar, yorgunluk ve stres, aşırı alkol ve ilaç kullanımı, evlilik öncesi ve dışı ilişkiler de erken boşalmanın diğer nedenleri olabilir. Sorunun çözümü ile ilgili yanlış uygulamalar, cinsel etkinlikten kaçınma, çok sık cinsel etkinlikte bulunma, performans, eşin tepkileri, suçluluk ve utanç duyguları da sıkıntının devam etmesine neden olabilir.