DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

DR. NAFİZ KARAGÖZOĞLU

Tarihi 24 Kasım 2017

Eşimi memnun edemiyorum

Daha 6 aylık evliyiz. Eşimle aramızda hiçbir sorun yok. Ama o cinsel açıdan rahatlayamadığını söylüyor. Ne yapacağımı şaşırdım.
Bize bir yol gösterin!
Eşlerin, ilişki öncesi ve ilişki sırasında bedensel ve ruhsal olarak haz, coşku, keyif alması gerekir.
Rahatlamak, tarif edilmeyen kişiden kişiye değişebilen bir durumdur.
Birliktelik sonucu mutlu, yorgun, keyifli bir haliniz varsa orgazm oldunuz demektir. Bunun eşlerin her ikisi için de gerçekleşmesi gereklidir. İlişkiden önce daha uzun süre birbirinize vakit ayırarak haz duyma durumunuzu hazırlayın. Sorunlarınızı konuşun.

KALP KRİZİ CİNSEL HAYATIMIZI VURDU
Eşim kalp krizi geçirdi. Şimdi iyi ilaç kullanıyor. Ama cinsel hayatımız bitti gibi. Doktora sormaya utanıyoruz. Siz ne dersiniz?
Cinsel hayatta yaşanan sıkıntıları uzmanına sormanın ayıp bir yanı yoktur.
Doktorunuzla mutlaka görüşün. Her hastanın hastalığı kendine özeldir. Ancak genel tavsiyelerden bahsedebiliriz.
Uygun ve düzenli egzersizler, hareketler cinsel ilişki sırasında olası riskleri azaltabilir. Alkollü ve sıcak ortamda cinsel ilişkiye girmekten sakının. Zaman kısıtlıysa erteleyin. Yetişme hissi ve gerilim sakıncalıdır. İyi dinlenilmiş bir gecenin sabahı cinsel ilişki için uygun zaman olabilir. Doktorunuzun tavsiye edeceği kalp damar genişleticiler ilişki öncesinde alınabilir.

Kabızlık çekiyorum. Büyük abdeste haftada bir ya da 10 günde bir çıkabiliyorum. Ne ilaç kullanmam gerekir?
Mümkün olduğunca dışkı yumuşatıcı ilaç kullanma. Sofrada sebzeyi meyveyi arttır. Kahvaltı et. Sabahları aç karına bir adet kuru kayısı, kuru incir veya kuru erik yiyin. Üzerine 2 bardak su içtikten sonra yapılacak bir kahvaltı sonrasında tuvalet ihtiyacı olsun veya olmasın tuvalete giderek 15 dakika kadar otur, ancak ıkınma.
Her sabah bu dışkılama girişimine zaman ayırmak bağırsak alışkanlığında uzun süreli bir rahatlama sağlayabilir.
Bağırsak hareketlerini uyaran ilaçlar ilk kullanıldıklarında bir miktar fayda etmekle birlikte ilacın kullanılmasına devam edildiğinde zamanla etkileri azalır. Bağırsak hareketlerini arttıran ilaçlar uzun süreli kullanım sonrasında kesildiklerinde kolay kolay düzelmeyen şiddetli kabızlık meydana gelebilir.

​BEL FITIĞINA İLAÇ FAYDA ETMEDİ
Yaşım 43. Yaklaşık 6 aydır bel fıtığı tedavisi görüyorum. Çok rahatsızım. Sabaha kadar kıvranıyorum. Kas gevşetici ağrı kesici ilaçlar işe yaramadı. Bana yol gösterin.
Bel fıtığı hastalığında omurilikten geçen sinir kabloları kas-kemik-kıkırdakkireç yapıları ile ezilip sıkışabilirler.
Ortaya çıkan ağrıyı ilaçla kesmek sadece şikayetleri azaltır. Hastalığı tedavi etmez.
Sadece ilaçlar değil, yağlar-tozlar-buzlarkazlar- kozlar da tedavi etmez. Ya fizik tedavi uygulamaları ya da ameliyat uygulamaları ile sinir kablosunun maruz kaldığı sıkışma-ezilme azaltılabilir. Bir şekilde tedavi üretilebilir. Öncelikle güvendiğin bir fizik tedavi uzmanının takibine gir. Ameliyat gereksinimi varsa fizik tedavi uzmanın 'Artık sadece ameliyat işe yarar' deyip gerekeni yapar.

3 ay önce menopoza girdim. Şikayetlerim çok arttı. Arkadaşlarım östrojenli menopoz ilacı kullanmamı tavsiye etti. Bunun bir sakıncası var mı?
Boşuna sıkıntıya girmeyin. Şikayetlerinizi kadın hastalıkları uzmanı ile paylaşın. Sizin durumunuzu tıbbi olarak tespit edelim. Bedeninizin ihtiyacını belirleyelim. Bazı hastalığı olanlara bu ilaçları veremeyiz. Rahim ve menopoz öncesi meme kanseri olanlar, hipofiz adenomu, damar içi pıhtılaşmaya bağlı hastalıklar, karaciğer yetmezliği olanlar, Porfiriya hastaları, migren hastaları bu ilaçları kullanamazlar. Bu ilaçlar diğer ilaçlar gibi komşu-eş-dost-teyze reçeteleri ile alınmamalıdır.