Erik-karpuz-salatalık güneşten korunduk

Sıcak yaz günlerini sağlıklı geçirmenin yolu doğru gıdaları tüketmekte yatıyor. ‘Erik, karpuz, salatalık ve domates suyu güneşten korur. Yoğurt bağışıklığı güçlendirir’ diyen Dr. Şamilgil, çok özel tüyolar veriyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Temmuz 2016 Güncelleme 10 Temmuz 2016, 01:57
Erik-karpuz-salatalık güneşten korunduk

İÇİNDEKİLER

Güneşli yaz sezonunu kilo almadan ve sağlıklı geçirmek isteyenlerin bilmesi gereken birçok şey var. Çoğu kimse için uzun ve sıcak günler az uyumak, daha çok yemek içmek anlamına geliyor. Bu durum maalesef kiloları ve hastalıkları beraberinde getiriyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Sağlıklı Yaşam Merkezi Direktörü Uzm. Dr. Özgür Şamilgil, sağlıklı bir yazın reçetesini sunuyor...

● Pembe veya kırmızı greyfurt ve domates suyunun likopen içeriği sayesinde güneş yanığına karşı koruyucu etkisi olduğundan yazın tüketilmesi en faydalı içeceklerdendir. Ayrıca erik ve karpuz gibi suyu bol meyveler ve salatalık tercih edilebilir.

● Yağ yakmak ve kas geliştirmek istiyorsanız her öğün protein tüketin. Yeterli protein almadan yapılan egzersizler kas eritir. Kilo verseniz de kas kitlenizi kaybedip, bağışıklık sisteminizi zayıflatırsınız. Haftada 2 gün yağlı balık yiyin. Izgara veya buğulama yapın. Yağda kızartma, vücudun faydalı Omega-3 yağını kullanmasına engel oluyor.

● Hamburger veya köfteden vazgeçemiyorsanız çiğköfte yer gibi ekmek yerine marulun içine sararak yemeyi deneyin. Daha az karbonhidrat ve kalori tüketmiş olursunuz.

● Az kalori için köfteyi hindi etinden yapın.

● Yumurtayı da unutmayın, yoğurt gibi uzun süre tok tutar. Sarısını sevmiyorsanız beyazını yiyin, 1 adet yumurta beyazı 4 gr protein içerir.

● Lif içeriği yoğun gıdalar tokluk hissi yaratır. Bu gıdalar aynı zamanda vitamin ve antioksidan maddelerden zengindir yani yaşlanmayı geciktirir. Günde 30 gr kadar alınması önerilir. Kahvaltıda 1 çorba kaşığı yulaf katılmış 1 kase yoğurt, günlük lif ihtiyacınızın önemli bir miktarını karşılar.

● Tam tahıllı ekmek içine domates, kıvırcık, soğan ve soyulmamış salatalık konularak yapılan bir sandviç de kahvaltı için uygun bir seçenek olacaktır.

● Meyve suyu yerine meyve tüketmek, kan şekerinde ani yükseliş ve düşüşlere engel olur. Ayrıca gereksiz kalori almamış olursunuz. Greyfurt suyunun şekeri düşük olduğundan içilebilir, ayrıca tok tutucu etkisi vardır.

● Meyveleri dilimleyip dondurursanız, atıştırma ihtiyacınız olduğunda tatlı veya dondurma niyetine tüketebilirsiniz. Üstelik daha yavaş yiyebileceğiniz için azla yetinmeniz ve kolay doymamız da mümkün olur.

● Kıvırcık salata ve mercimekle yapılan bir salata oldukça doyurucu ve az kalorilidir. Salataya ekmek parçaları yerine kavrulmamış badem, ceviz ve ayçekirdeği eklemek lif oranını arttırır.

Vücudumuzun yüzde 60 kadarı sudan oluşur. Sindirim, dolaşım, emilim, gıdaların taşınması, vücuttan zararlı maddelerin atılması, ter ve tükürüğün oluşması vücut ısısının korunması hep suya bağlıdır. Güneşe çıkmadan 15 dakika önce 2 bardak ve terleme oldukça 15 dakika aralarla 1-2 bardak su tüketmek vücudun susuz kalmasını engelleyecektir. Maden suyu da içebilirsiniz.

Yoğurt , uzun süre tok tutucu ve kilo kaybına yardımcı olan bir gıdadır, her gün 300 gr kadar tüketin. Üstelik kilo verdirmesi için yağsız olmasına da gerek yok. Mümkünse sindirime daha çok faydalı olduğu için ev yoğurdunu tercih edin.