Öldüren sedef!

Ciddi bir deri hastalığı olan sedef, yaşamı tehdit ediyor. Prof. Dr. Alper, bu hastalığın bilinmeyenlerini sıralıyor: 'Sedefin yaygın formu kronik rahatsızlıklara neden olur, yaşam süresini kısaltabilir'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Ekim 2015 Güncelleme 28 Ekim 2015, 00:00
Öldüren sedef!

İÇİNDEKİLER

Kronik bir deri hastalığı olarak ortaya çıkan ve bulaşıcı olmayan sedef hastalığı, en sık dirsek, diz, saçlı deri, el ve ayaklarda ortaya çıkıyıor. Keskin sınırlı, pullu, kırmızı, madeni para büyüklüğünde deri lezyonları ile karakterize olan bu hastalık, kendisini kaşıntı, tahriş, batma ve ağrı ile belli edebiliyor. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, Dermatoloji Bölümünden Prof. Dr. Sibel Alper bu hastalıkta dikkat edilmesi gerekenlere şöyle dikkat çekiyor:

1-FAZLA YAYILDIYSA DİKKAT!:
Sedefin yaygın formu ölümcül olabilir. Nadiren, vücudun tüm cilt yüzeyi hastalıktan etkilenebilir. Sedefin bu yaygın formu ölümcül olabilir, çünkü sedefin yaygın formunda aşırı enflamasyon ve cilt soyulması nedeniyle cildin sıcaklığı düzenleyici özelliği bozulabilir ve cildin bariyer fonksiyonları zarar görebilir.

2-EKLEM İLTİHABI:
Sedef hastalığı olan bireylerin yaklaşık yüzde 10'unda elleri, ayakları, el ve ayak bileklerini, boyun ve omurgayı etkileyebilen artrit gelişmektedir. Bazı durumlarda eklemler belirgin sakatlığa yol açabilecek şekilde deforme olur.

3-KRONİK HASTALIKLARI TETİKLER:
Orta şiddetli ve şiddetli sedef hastalığında eşlik eden bazı iç organ hastalıkları ortaya çıkabilir. Sedef hastalığı ile kardiyovasküler hastalıklar arasında belirgin bir ilişki bulunmuştur. Sedef hastalığı olan kişilerde özellikle, iskemik kalp hastalığı, inme, hipertansiyon, dislipidemi, Tip II diyabet ve Crohn hastalığı riskleri artmıştır.

4-YAŞAM SÜRESİ KISALIR:
Şiddetli sedef hastalığı olan hastalarda beklenen yaşam süresinin yaklaşık 5 yıl daha kısadır.

5-KANSERLE İLİŞKİLİ:

Hastalığının süresi ve şiddeti ile bazı kanser türleri arasında birliktelik olduğu bildirilmiştir. Uzun süreli tedavi ve sistemik tedavi alan sedef hastalarında lenfohematopoetik kanserler, mesaneböbrek kanseri, kolorektal kanserlerin sık olduğu bildirilmiştir. Sedef hastalığı melanom dışı deri kanserleri ve lenfoma için bağımsız bir risk faktörüdür.

6-BAĞIRSAKLARI VURUR:
Sedef hastalığında inflamatuar barsak hastalıklarının bağıl riski artar. Sedef hastalığında Chron ve Ülseratif Kolit sıklığının arttığı gösterilmiştir. Sedef hastalığının etkisi ile etkilenen bireylerde obezite, artan alkol tüketimi ve sigara içme insidansında artış ile sonuçlanan davranış değişiklikleri ortaya çıkabilir.

7- OBEZİTE:
Yapılan bir çalışmada ise, obezitenin sedef hastalığını, sedef hastalığının da obezite gelişim sıklığını artırdığı bildirilmiştir. Bu nedenle ideal kiloya ulaşmak ve bunu korumak sedef hastalığının seyrinde önemli rol oynamaktadır.

TEDAVİ NASIL OLMALI?
Sedef hastalığı ciddiye alınmalı ve erken teşhis için bu hastalığa eşlik eden diğer hastalıklarında takibi yapılmalıdır. Kişiye özel bir program ve diyet uygulanarak sedef hastalığı kontrol altında tutulmalıdır. Fazla kilolar verilmeli.

NASIL SEYREDER?
Hastalık doğal olarak genellikle aralıklı iyileşme ve alevlenme dönemlerinin olduğu kronik bir seyir gösterir. Ancak, iyileşme dönemleri görülür ve beş yıllık veya daha fazla sürer. Sedef hastalığının nedeni tam olarak anlaşılamamıştır.

HANGİ BESİNLERİ TÜKETELİM?
* Cildin kurumasını önlemek için bulunduğunuz ortamın nemli olmasına özen gösterin.

* Kullandığınız bakım ürünlerinde parfüm ve boya olmamasına dikkat edin.

* Yağlı yiyeceklerden ve kırmızı etten olabildiğince uzak durun.

* Yaban mersini türü küçük taneli meyveler, yemişler, soya ve çikolata sedef hastalığı için önerilen yiyeceklerdir.

* Çok sıcak değil, ılık suyla duş alın. Banyodan sonra mutlaka nemlendirici kullanın.

* Yemeklerinizde iltihap giderici özellikte olan biberiye, acı biber ve zerdeçalı tüketin.

* Esmer pirinç, kara buğday, darı, kinoa gibi glutensiz besin kaynaklarına yönelin.

* Haftada 3 kez Omega-3 içeren balık yağı kaynağı ürünlerin beslenmenizde sıkça yer almasına çalışın. Somon balığı, ton balığı, sardalye, alabalık vs...

NEDENLERİ
* Genetik olarak yatkın bireylerde hem dış faktörler ve hem de sistemik faktörler,
*
Ciltte yaralanma sonucu,
*
Güneş yanığı, deri hastalıkları,
* Psikolojik stres,
*
Bakteriyel enfeksiyonlar,
*
Farenjit en yaygın tetikleyicidir ancak diş apseleri ve cilt enfeksiyonları da hastalığın ortaya çıkmasında etkilidir.