Her hastalığa renk renk şifa

Hastalıklar ile meyve-sebze renklerinin bağlantılı olduğu ortaya çıktı. Beyazların kolesterole, morların kansere, kırmızının kalbe, yeşil gıdaların ise göz ve dişlere iyi geldiği bildirildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2015 Güncelleme 04 Nisan 2015, 01:14
Her hastalığa renk renk şifa

İÇİNDEKİLER

Sebze-meyvelerin sağladıkları vitamin, mineral, posa ve fitokimyasalların kanser ve kalp hastalıkları riskini azalttıkları belirlendi. Amerikan Kanser Derneği ve John Hopkins Hastanesi'nin yaptığı ortak araştırma diyeti oluşturan renklerin hastalıklarla yakın ilişkisi olduğunu ortaya çıkardı. Sebze-meyve ağırlıklı diyetin hastalıklara karşı kalkan olduğunu belirten uzmanlar besinlerin renklerinin ayrı ayrı hastalıklara şifa olduğunu aktardı. Uzmanlar, "Yapılan son çalışmalar, günlük 5 ve üzerinde renkli sebze ve meyve tüketiminin sağlıklı yaşam için çok önemli olduğunu kanıtladı" dedi. Meyvesebze renkleri ile kalkan ve şifa olduğu hastalıkları ise şöyle sıraladı:

KOLESTEROLE BEYAZ
Beyaz renkli besinler LDL kolesterolü düşürüp, kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Muz, armut, karnabahar, sarımsak, soğan, mantar, patates gibi beyaz renkli besinleri tüketerek kalp hastalıkları riskinizi minimuma indirmeniz mümkün. Ayrıca yoğurdun suyuna sarı ve yeşilimsi rengi veren riboflavin isimli vitamin vücuttaki protein, karbonhidrat ve yağlarla etkileşim içine girerek, onların kullanılmasını kolaylaştırıyor.

BAĞIŞIKLIĞA TURUNCU
Turuncu renkli besinler bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Göz ve kalp hastalıklarına karşı kalkan oluşturuyor. Portakal, şeftali, mango, kavun, havuç, ananas, üzüm, balkabağı beta karoten maddesi ile kanser riskini önemli ölçüde azaltıyor.

KEMİKLERE YEŞİL GIDALAR
Yeşil renkli besinler kemikleri koruyor, dişleri güçlendiriyor, göz sağlığına zarar gelmesini önlüyor. Bazı kanser türlerine yakalanma riskini de azaltıyor. Yeşil renkli gıdalar arasında kivi, ıspanak, brokoli, brüksel lahanası, marul, lahana, avokado, yeşil elma, salatalık, biber, taze soğan, roka gibi besinler yer alıyor. Yeşil meyve -sebzeler aynı zamanda kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Doğum sırasında meydana gelebilecek olan kusurları engellerken, kırmızı kan hücreleriyle kemik ve dişlerin güçlü olmasına da yardımcı oluyor. Birçok meyvede bulunan K vitamini, demir, magnezyum ve kalsiyum, kemiklerin ve dişlerin güçlü ve kanın sağlıklı olmasını sağlıyor.

KALP SAĞLIĞINA KIRMIZI
Domates, kırmızı elma, çilek, karpuz, ahududu, kiraz, turp gibi kırmızı besinler sağlık açısından oldukça önemli. Kırmızı renkli besinlerin Alzheimer hastalığından korunmada başrolü oynadığı artık kanıtlandı. Kırmızı besinler, kalbin kan akımını düzenliyor ve üriner sistemin sağlığını da koruyor. Ayrıca ateşli kırmızı diye tabir edilen kırmızı meyvelerin birçok kalp ve damar hastalıklarında tedavi edici rol oynadığı, kanser riskini azalttığı, idrar yollarının sağlıklı çalışmasını sağladığı ve hafızayı geliştirdiği belirtiliyor.

GÖZLERE SARI KALKAN
ABD'de yapılan bir araştırma, yumurta sarısındaki lutein ve zeaksantinin gözlerde ortaya çıkan yaşla ilgili dejenerasyon ve katarakta karşı koruyucu etki gösterdiğini ortaya koydu. Yumurtanın faydaları konusunda birçok araştırma yapıldığı, yumurtanın anne karnındaki bebekten, 60 yaşındaki yaşlılara kadar herkes açısından faydalı bir gıda olduğu bildirildi. Kahvaltı ve diğer öğünlerde tüketilmesi önerildi.

KANSERE MAVİ VE MOR
Mavi ve mor renkli besinler etkisini en çok hafıza üzerinde gösteriyor. Bu renkteki gıdalarbaşta prostat kanseri olmak üzere pek çok kanser türüne yakalanma riskini azaltıyor. Dolaşım sisteminin korunmasına ve sağlıklı yaşlanmaya da yardım ediyor. Erik, siyah üzüm, patlıcan, böğürtlen, incir, yaban mersini, lahana gibi besinler kalp ve idrar yollarını geliştirirken aynı zamanda yaşlanmaya karşı da savaşıyor.