Hastalıklara acımayın!

Kışın peşinizde koşan hastalıklardan korunmak için bağışıklığı güçlü tutmak gerekiyor. Beslenme Uzmanı Döğerli, "Soğan, sarımsak ve pul biber tüket, rahatsızlıklara meydan verme" diyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Şubat 2015 Güncelleme 13 Şubat 2015, 00:03
Hastalıklara acımayın!

İÇİNDEKİLER

Birden soğuyan havalar, bağışıklığı zayıf olan kişileri hemen hasta edebiliyor. Uzmanlar bu sıkıntıdan kurtulmanın yolunun bağışıklığı destekleyici püf noktalar ile besinlerden geçtiğini ifade ediyor. Medical Park Uşak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ceren Döğerli, metabolizmayı ve bağışıklığı güçlendirecek vücut direncini artıracak önerilerde bulunuyor...

DÜZENLİ KAHVALTI YAPIN
Kahvaltı etmediğimiz zaman metabolizma gün boyu normal hızının altında çalışır, ayrıca öğle yemeğine kadar şekerimiz de düşeceği için yememiz gerekenden daha fazla yemek isteriz. Bu nedenle düzenli kahvaltı edin.

AZ VE SÜREKLİ YİYİN
Yemek yedikten sonra, sindirim sırasında vücut önemli miktarda enerji harcar. Sindirimden sonra ise metabolizma hızı yavaş yavaş düşmeye başlar. Metabolizma hızının devamını sağlamak için gün içinde 3 ana öğün yerine 4-5 ara öğün yiyebilirsiniz. Bu yöntemle daha az kalorili yemeklerle daha uzun tokluk hissi sağlayabilirsiniz.

BOL BOL SU İÇİN
Günde ortalama 2,5-3 litre su içmeye çalışın. Su, toksinlerin ve metabolize edilen yağın vücuttan daha hızlı atılmasına yardımcı olur.

YEMEKLERİNİZE PUL, ACI VE SİVRİ BİBER İLAVE EDİN
1 adet kırmızı acı biberde yakıcı özelliğini veren capsaicin bulunur. Bu da metabolizmayı hızlandırır. Yendikten sonra 3 saat boyunca metabolizma hızını 1.5-2 katına kadar yükseltebilir.

SOĞAN SARIMSAK TÜKETİN
Soğan ve sarımsak hücrelerin yağ depolarını azaltmasına yardım eder. Vücudumuzda üretilen çok güçlü bir antioksidan olan glutatyonun üretimi için cystein maddesinin soğan veya sarımsak yiyerek alınması gerekiyor. Çok kuvvetli bir antioksidan olan glutatyon, birçok hastalığın sebebi sayılan serbest radikalleri hücre içinde yok ediyor. Yine sarımsak antimikrobiyel özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Yemeklere eklenen soğan, sarımsak miktarının arttırılması bağışıklık sistemini güçlendirecektir.

MEYVEYİ iHMAL ETMEYİN
Portakal, greyfurt, limon gibi turunçgiller ve kivi yüksek oranda C vitamini içerir. Her öğünde C vitamini içeren yiyeceklerin olması bağışıklı sistemini güçlendirecektir. Ayrıca elma, greyfurt, kuru kayısı gibi pektin içeriği yüksek meyveleri tercih etmek de hücrelerin yağ emilimini azaltır.

YETERLİ LİF VE PROTEİN ALIN
Lifler vücudun süpürgesidir. Toksinleri atar, tok tutar, yağ emilimini azaltır. Kan şekerini dengeler. Fazla lif almaktan korkmayın, kalorisi yoktur, çünkü sindirilmez. Tam tahıllı ürünler, meyveler, sebzeler, kurubaklagiller iyi lif kaynaklarıdır. Düzenli et, tavuk, balık, yumurta, peynir, kurubaklagil tüketmeye çalışın. Protein kasları oluşturur. Yetersiz protein alımı metabolizmayı yavaşlatır. Her öğünde protein almaya çalışın. Böylece kan şekeri de dengelenir, tokluk hissi artar. Ancak fazlası böbrek, karaciğer ve kalpte problem oluşturur. Ölçülü tüketimi yararlı olacaktır.

YEMEĞİ ERKEN YİYİN
Geç saatte yenilen yemeğin sindirimi daha zor olur. Araştırmalar, kuvvetli kahvaltı ve öğle yemeği ile hafif akşam yemeği yiyerek kilo verildiğini gösteriyor. Akşam yemeğini olabildiğince erken bir saatte, mümkünse yatmadan en az 4 saat önce yemeye çalışın.