Sussuzluğa meyan vermeyin

Uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan'da, susuzluk sizi zorluyorsa, içeceğiniz meyan kökü şerbeti ile bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 07 Temmuz 2014 Güncelleme 07 Temmuz 2014, 00:00
Sussuzluğa meyan vermeyin

İÇİNDEKİLER

Yaz aylarında tutulan oruçta vücutta su kaybı iki kat daha fazla oluyor. Bunun önüne geçmenin yolu ise doğru besinler tüketmekten geçiyor. Uzmanlar, meyan kökü şerbetinin Ramazan'da bol bol tüketilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuşuyor: "Bu şerbet Ramazan'da kaybedilen su miktarını dengeler. Susuzluğu giderir, daha rahat ve kolay oruç tutmayı sağlar." Meyan kökü şerbetinin tam bir enerji deposu olduğuna dikkat çeken uzmanlar, "Meyan kökü şerbeti faydaları arasında, hazmettirici, serinletici ve böbreklere iyi gelmesi gibi yararları yer almakta. Yaz aylarında terleme, düşük tansiyon, isteksizlik, halsizlik, yorgunluk belirtileri olanlara şifa sağlar"diyor.

'HARARETİ ALIR'
Ayrıca uzmanlar asitli içeceklerden ziyade meyan kökü şerbeti tüketilmesi tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak meyan şerbetinin harareti aldığını da belirtiyor.

Meyan köklerini akan suda az bir süre yıkanarak tozlarından arındırın. Rengini ve tadını vermesi için temiz bir tülbende sarın. 2 litre suyun içine bırakın. 3-4 saat bekletilen kökleri tencerenin içinden çıkartın. Konulan meyan miktarı ve istenen dem seviyesi bekleme süresini belirler. Ancak demli olması halinde su eklenerek açılabilir. Elde edilen şerbetin içinde tortu olabileceği düşüncesiyle tel bir süzgecin üzerinde, tekrar süzdürme işlemi yapılır. Berraklığı korumak için dipteki bir parmak kalınlığındaki tortulu kısmını süzdürmeyin. Arzu edilirse kokusunu değiştirmek için içerisine çubuk tarçın ve 2-3 karanfil veya nane yaprakları ile buz konularak servis edilebilir.