7 adımda horlamaya son

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mayıs 2014 Güncelleme 08 Mayıs 2014, 01:36
7 adımda horlamaya son

İÇİNDEKİLER

Yetişkinlerin yaklaşık yüzde 45'inde görülen ve tedavi edilmediğinde uyku apnesi başta olmak üzere pek çok problemi beraberinde getiren horlamadan kurtulmak hiçte zor değil. Doç. Dr. Seyhan Alkan horlamaya son verecek önerileri sıraladı:

Uyku pozisyonunuzu değiştirin: Sırtüstü yattığınızda diliniz boğaz arka duvarına ve damağınıza baskı yaparak titreşimli bir ses oluşturur ve horlamanıza neden olur. Bu nedenle mümkün olduğunca yan yatın.
İdeal kilonuzu koruyun: Fazla kilo uykuda boynunuza ağırlık yüklenmesine neden olarak nefes alışını engeller ve horlamaya neden olur.
Alkolden uzak durun: Alkol boğaz kaslarını olumsuz etkilediği için özellikle yatmadan birkaç saat önce alındığında horlamanızı artırır.
Uyku düzeni oluşturun: Kötü uyku alışkanlğı horlamayı tetikler.
Burnunuzu açık tutun: Burun tıkalı olunca ağızdan nefes alıp verileceği için horlama ihtimali artar.
Yastığınızı değiştirin: Yatak ve yastığınızda bulunan alerjenler horlamanıza katkıda bulunabilir. Yastığınızı 6 aylık periyotta; kılıfını ise her hafta değiştirin.
Bol su tüketin: Susuz kaldığınızda burun ve yumuşak damağınızdaki salgılar azaldığı için horlama ihtimaliniz artar. Bu yüzden kadınlar günde yaklaşık 11; erkekler ise 16 bardak sıvı tüketmelidir.