Gutun şifresi

Prof. Dr. Ziya Mocan, guta karşı uyardı: Aşırı et tüketimi riski artırır Hastalıktan korunmak için günde 8 bardak su için. Kiraz ve çilek tüketin

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Mart 2014 Güncelleme 04 Mart 2014, 01:15
Gutun şifresi

İÇİNDEKİLER

Gut, halk arasında "zengin ya da kral hastalığı" olarak bilinir. Hastalık, kandaki ürik asit (idrardaki atık madde) oranının yükselmesinden ya da vücutta ürik asit haline dönüşen pürinlerin, bazı yiyeceklerle fazla miktarda alınmasından kaynaklanır. Gut, kanda ürik asidin artışıyla oluşan birikintilerin eklemlerde, özellikle de ayak başparmağı ekleminde birikerek ağrı ve şişlik oluşturması ile başlar. Aşırı ürik asit eklemlerde, yumuşak dokularda, böbreklerde birikir. Genetik yatkınlığın yanı sıra kırmızı et, sakatat ve deniz ürünlerinin fazla tüketimi hastalık riskini artırır. Aşırı şişmanlık ise hastalığı hızlandırır. Gut hastalarında doğru beslenmenin önemine dikkat çeken Medical Park Fatih Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, gut hastalarına şu önerilerde bulundu:

SAKATATLARDAN UZAK DUR
Gut hastaları, vücutta ürik aside yol açan pürin içeriği yüksek besinlerden uzak durmalı. Pürinden zengin besinler, böbrek, karaciğer gibi sakatatlar, uskumru ve kuru bakladır. Yüksek pürin içeren yiyecekleri diyetinizden çıkarmak gutun belirtilerini hafifletebilir.

VÜCUDU TEMİZLER
Hastalığa karşı kesinlikle alkol alımı azaltılmalı. Özellikle bira ve şarap gibi içkilerden uzak durulmalı. Günde 6-8 bardak su içmek, ürik asidi vücudumuzdan temizler. Gutla ilişkili oluşan böbrek taşlarını ise önler.

HASTALAR NELER YEMELİ
Şişmanlamamak, kahve tüketmek, C vitamini almak vücuttaki ürik asit seviyesini düşürerek ilaç tedavisine yardımcı olur. Özellikle kiraz ve çilek, pürin açısından fakir oldukları için sık sık tüketilmelidir. Hastaların imdadına yetişen diğer besinler ise şöyle: Tahıllar, beyaz ekmek, sebzeler, ceviz, fındık, pirinç ve tüm peynir çeşitleri...

HASTALAR NELER YEMEMELİ
Yağlı et suları, sakatatlar (karaciğer, böbrek, dalak, işkembe, dil, beyin, kokoreç), sucuk, pastırma, sosis, salam, alkollü içecekler, havyar, midye, kalamar, ıstakoz, sardalya, yağda kızartılmış yemekler, börek, çörek, pasta, mayonez...


KIRMIZI ETE DİKKAT
AŞIRI derecede kırmızı ve beyaz et, hastalığı tetikliyor. Balık ve deniz ürünleri pürin açısından zengindir. Bu nedenle nadir yenmesi gerekir. Bezelye, mercimek, fasulye, ıspanak, baklagiller, mantar, kuşkonmaz gibi yiyecekler sınırlı miktarda tüketilmeli.

GENETİK MİRAS FAKTÖRÜ
Kalıtsal faktörler (soya çekim), birçok hastalıkta olduğu gibi, gut hastalığında da önemli bir etkendir. Doğuştan gelen bazı hastalıklar, gut için bir risk faktörüdür. Erkeklerde daha çok görülür. Yaş ilerledikçe hastalık riski artar.