Vitaminleri kaçırma

Prof. Dr. Mocan, mutfakta yapılan yanlışa dikkat çekti: Çok pişmiş sebze, vitaminlerini kaybeder

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Ocak 2014 Güncelleme 15 Ocak 2014, 01:05
Vitaminleri kaçırma

İÇİNDEKİLER

H2N3 virüsü salgını nedeniyle vatandaşlar soluğu hastanelerde aldı. Hastalığı önlemek için bol sebze ve meyve tüketilmesi önerildi. Prof. Dr. Ziya Mocan, sağlıklı beslenmenin bel kemiğini oluşturan sebzelerin pişirilme yönteminin çok önemli olduğunu söyledi. Çok fayla pişirilen sebzelerin vitaminlerini kaybettiğini, sebzelerin az pişirilmiş olarak tüketilmesini ve kesinlikle kaynatılmaması gerektiğini belirten Prof. Dr. Mocan, "Buharda pişirme, vitamin ve mineralleri korumada en iyi yöntemdir" dedi. İşte Prof. Dr. Mocan'ın önerileri:

AZ SU KULLANIN
Sebzeleri çiğ ya da az pişmiş olarak yiyin. Kaynatmayın, çok fazla pişirmeyin. Suda çözünen vitaminler, pişirme suyunun içinde kaybolabildiği için en az su gerektiren pişirme yöntemlerini kullanın.

BUHARDA PİŞİRİN
Buharda pişirme, vitamin ve mineralleri korumanın en iyi yollarından biridir. Pişirmek için sebzeleri küçük parçalara bölün ve buhar sepetine yerleştirin.

Tencereye yarım parmak su koyun, sepeti tencereye yerleştirin, kapağını kapatın ve kısık ateşte pişirin. Çoğu sebze 3 ila 5 dakikada pişer. Fakat bazı sebzelerin pişmesi daha uzun zaman alır. Brüksel lahanası yaklaşık 10 dakika, enginar ise neredeyse 1 saatte pişer. Fırın, sebze pişirmek için ideal bir seçenektir. Çünkü çok az su gerektirir ve yiyecekleri çabuk pişirir. Sadece fırın için özel yapılmış pişirme kaplarını kullanın. Yüksek ısıya dayanıklı olmayan plastik kapları kullanmayın. Çünkü bunlar eriyebilir ve yiyeceklere kanserojenik kimyasal maddeler bulaştırabilir.

KABUĞU ÇOK FAYDALI
Taze sebze suları (lahanagiller hariç) dökülmemeli, çorba sularında kullanmalı. Konserve sebzelerin ise kaynatıldıktan sonra suları dökmeli. Çünkü konservelerde koruyucu maddeler vardır. Bunlar suya geçer, bunların atılması sağlıklıdır. Domatesi hiçbir zaman kabuğundan ayırmamak gerekir. Çünkü domatesin içeriğindeki "likopenler" yemeğe geçer. Aynı zamanda kereviz sapları da yemekte kullanılmalıdır.