Ülseriniz tekrar edebilir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Ağustos 2013 Güncelleme 02 Ağustos 2013, 00:00
Ülseriniz tekrar edebilir

İÇİNDEKİLER

* 3 yıldır mide ülserim vardı, iyileştim. 1 yıldır ilaç kullanmıyorum. Ancak son iki-üç gündür yemekten sonra sırtımın ortasına yayılan ağrılar başladı. Çok uzun sürmüyor. İlaç kullanmaya başlamalı mıyım?
Alışkanlıkların eski haline döndüyse miden de eski haline döner. Önce gastrit, sonra ülser. İlaç kullan ama önce muayene ol. Endoskopi gerekir mi gerekmez mi değerlendirelim. Uzun süreli açlıklar ardından hızlı tokluk durumu, eski mide yarasını başlatmış olabilir. Yağlı, kızartma, yiyecekler, sigara, çay, çok yemek yeme, asitli içecekler-meyveler, süt-sütlü gıdalara dikkat etmen uygun olacaktır.

* Nafiz hocam 65 yaşındayım. Unutkanlık, halsizlik, çarpıntı, ellerde titreme şikâyetlerim var. Polikliniğe gittim. Hem de birkaç sefer. Yaşlılık dediler. Yaşlılığım geçmediğinden şikâyetlerim de geçmedi. Başka bir öneriniz olur mu?
Bu şikâyetler yaşlanmayla normal olarak ortaya çıkabilir. Ancak aynı şikâyetler başka hastalıklarda da görülebilirler. Örneğin; halsizlik, çarpıntı, kansızlık, tiroid hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, kalp-damar hastalıklarında da ortaya çıkabilir. Unutkanlık, vitamin eksiklikleri, hormonal nedenler, damar sertliği, alzheimer hastalığı veya diğer bunama tiplerine bağlı olabilir. Ellerde titreme, yaşa bağlı olabileceği gibi bazı nörolojik hastalıklarda da görülebilmektedir. Ama bu hastalıkları araştırıp bakmak lazım. Takip, tahlil sonrası yaşa bağlı aşınmalar diyebiliriz. Tekrar iç hastalıkları uzmanına muayene ol. 'Kim dedi?' derlerse, adımı ver.

* 9 haftalık gebeyim. İkili tarama testi diye bir şey okudum. Nedir, bilgi verebilir misiniz?
İkili tarama testi ile gebelikte bebeğin, kalıtsal hastalıklardan down sendromu(trizomi 21) veya edwards sendromu(trizomi 18) olup olmadığı öğrenilir. Bu hastalıklar zeka geriliği ve bazı iç organ bozukluklarının olduğu hastalıklardır. Bu testlere, 'zeka testi' bile diyenler vardır. Ama ikili test, bebeğin zeka düzeyini ölçen bir test değildir. İkili test için, gebeliğin 11-14 haftaları arasında anneden kan alınır (aynı normal kan tahlillerinde alındığı gibi). Bu kanda CG ve PAPP-A düzeyleri ölçülerek, annenin yaşı ve diğer bazı özellikleri ile formule edilerek bilgisayar yardımıyla sonuç belirlenir.

* 5 yıldır kansızlığım var. Âdetim devam ediyor. 'Demir eksikliği' deyip, sürekli demir hapı yazıyorlar. Başka bir hastalık olabilir mi?
Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürebilen bir hastalıktır. Kanama- Aşırı kanama durumunda, uzun süre (kronik) kanama devam ederse, kaybedilen kanı yerine koymak için yeterli hemoglobin ve/veya kırmızı kan hücresi oluşturmak üzere vücut yeterince demir alamaz veya depolayamaz ise bu hastalık meydana gelir. Kadınlarda demir eksikliği ağır menstrüasyon kanamalarına bağlı olabilirse de, yaşlı kadınlar ve erkeklerde kanamanın nedeni genellikle bağırsakların ülser ve kanser gibi hastalıklarıdır. Diyette demir eksikliği, demir emilim sorunu olanlarda da kansızlık görülebilir. Akdeniz anemisinin bazı türleri fark edilmezse sürekli demir verilerek düzeltilmeye çalışılır. Bu durum, demir tedavisi ile düzelmez. İç hastalıkları uzmanına mutlaka muayene ol.