Pişirmeden ye

Yemekten sonra mide yanması ve hazım sorunu yaşayanlar dikkat. Bazı sebzeleri pişmeden yemek buna çözüm oluyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 01 Ağustos 2013 Güncelleme 01 Ağustos 2013, 00:00
Pişirmeden ye

İÇİNDEKİLER

Sağlıklı beslenmenin önem kazandığı Ramazan'da yediklerimize dikkat ettiğimiz kadar ne şekilde yenildiği de önem kazanıyor. Hazımsızlık ve mide yanması şikayeti için yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, "Sindirimi kolaylaştıran, yanma hissini azaltan besinler tercih edilmeli" dedi. Normalde pişirip yemeye alışık olduğumuz bazı yiyecekleri, çiğ tüketmemiz de daha kolay sindirmemize yardımcı oluyor. Yiyecek ve içeceklerinizin çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, hazmı kolaylaştıran bazı sebzelerin de çiğ olarak, salata şeklinde yenilmesini önerdi.
İşte sindirime yardımcı bazı tavsiyeler...

KARNABAHAR:
Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir.

LAHANA:
Lahanayı çiğ olarak yemeyi tercih edin. İnce şeritler halinde doğrayıp, salata yapın.

PATATES:
Çiğ patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır. Patatesi soyup, katı meyve presinde suyunu sıkın. Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için.

MADEN SUYU:
Yemeklerden sonra içildiğinde, mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz hale getirerek hazmı kolaylaştırıyor.

MUZ:
Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırıyor. Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor.

ISPANAK:
Ispanağı buharda pişirmeli ya da haşlayarak tüketilmelisiniz. Taze yapraklarını salata olarak yiyebilirsiniz.

KIZARMIŞ EKMEK:
Taze yerine kızarmış ekmek yemek, midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor.

ZEYTİNYAĞI:
Çiğ olarak kullanıldığında, besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor.

ELMA SİRKESİ:
Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanılmalı.