Susatan suçlular

Yanlış beslenme şekilleri susuzluğu artırıyor. Uzmanlar çok susayanlara uyarılarda bulunuyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Temmuz 2013 Güncelleme 17 Temmuz 2013, 00:00
Susatan suçlular

İÇİNDEKİLER

İnsan vücudu açlığa 40 gün dayanır, susuzluğa sadece 7 gün. Vücudun yüzde 60'ı sudur. Oruç tutulan sıcak Ramazan ayında yemekten çok su dengesini iyi ayarlayabilmek önem taşıyor. Eğer su dengelemesi yapılmazsa kalpte çarpıntılar, ritim problemleri, bayılmalar ve böbreklerle ilgili ciddi problemler yaşanabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya, oruç tutanlarda susuzluğu arttıran yanlış beslenme şekillerini sıralıyor:

1- İftarda ve sahurda çok fazla çay ve kahve içmek.
Bu iki içecek çok güçlü idrar sökücüdür. Sahurda ve iftarda yemekle birlikte veya yemekten hemen sonra çay içmeyin. Yemekle içilen çay yemeğin içindeki demirin de emilimini önler ve kansızlığı arttırabilir. Kalp ve tansiyon hastalarını unutmamak gerekir. Çok fazla çay tansiyonu yükseltir ve istenmeyen kardiyak problemleri tetikleyebilir.

2- İftarda ve sahurda fazla tuzlu yemeyin. Turşular ve salamuralar, iftariyelik peynir, zeytin ve pastırmalar kanın yoğunluğunu arttırır ve susuzluk hissini tetikler.

3- Kavurmalar, kızartmalar, yağlı börekler ve yağlı kıyma ile hazırlanan yemeklere karşı dikkatli olmalı.

4- Susuzluğu yenmek için aşırı soğuk içecekler içmeyin. Soğuk içecekler harareretinizi kestiği için ihtiyacınız olan sıvıyı almanızı engeller.

5- Şekerli içeceklere de dikkat! İftar sofralarının vazgeçilmezi olarak görülen şerbetler, limonatalar, hazır meyve suları ve gazlı içecekler hem çok kalori içerir, hem de kan şekerini hızlı yükseltip ani düşürerek kişinin