Mis gibi kokac'ağız

Ramazan geldi, hoş geldi. Açlıkla oluşan ağız kokusu ise vatandaşın stres nedeniydi. Ancak bu sorunun çözümü de doğa da gizliydi: Adaçayı, rezene, limon...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Temmuz 2013 Güncelleme 12 Temmuz 2013, 14:11
Mis gibi kokac’ağız

İÇİNDEKİLER

Onbir Ay'ın sultanı bereketiyle, huzuruyla geldi. İftar sofraları ve sahurlar, hayatımızı renklendirdi. Ancak açlıkla birlikte ortaya çıkan ağız kokusu, en büyük sorunlardan biriydi. Kimilerinde sadece oruçla değil hayatının her döneminde olan ağız kokusunun çözümü de yine doğada gizliydi.

PAZARDA, MARKETTE VE AKTARDA VAR
Zira, pazarda, markette ve aktarda bulacağımız ürünlerle kokuyu yok etmek mümkün. Bunun için mutfağınızda rezene, karanfil, adaçayı, limon ve nanenin bulunması yeterli. İşte kokuyu ortadan kaldıran besinler.

AÇLIK TETİKLİYOR
Özellikle Ramazan ayında pek çok kişi açlık ve susuzluğa bağlı ağız kokusu yaşıyor. Uzmanlar bunun sebebini ise şöyle açıklıyor: "Açlığa bağlı vücutta oluşan biyokimyasal tepkimelerin yan ürünleri ağız kokusu yapar. Yine diş ve ağız yüzeyinde biriken bakteriler ile susuzluğa bağlı ağız kuruluğu da ağzı kokutur."

TÜKÜRÜK SALGISI ÖNEMLİ
Ağız kokusunun en büyük fizyolojik nedenlerinden biri de tükürük salgısıdır. Tükürük salgısı, ağız ve diş dokusunu hem yıkama görevi görür, hem de koruyucu rol oynar. Tükürüğün azalması ile bireylerde ağız enfeksiyonuna yatkınlık ve koku ortaya çıkar. Dolayısıyla oruç dışı saatlerde bol miktarda su içilmelidir.

REZENE
Rezene hem bitkisi hem de çayıyla ağız kokusuna birebirdir. Eğer yemekten sonra tatlandırmadan içilirse, şişkinliği girderir. Böylece mide yüzünden oluşan ağız kokusunu da ortadan kaldırır. Hıçkırığa karşı da rezene tüketilmelidir.

KARANFiL
Çiçeğiyle mest eden karanfil, ağız kokusunu da ortadan kaldırır. Yaygın olarak ağızda bir süre tutularak kullanılır. Çok kuvvetli dezenfektan olup, gıdaların mide ve bağırsakta kokuşmasını ve gaz yapmasını önler. Karanfil, içindeki 'Eugenol' sayesinde de diş ve dişeti ağrılarına karşı lokal uyuşturucu olarak kullanılabilir.

ADAÇAYI
Bir avuç adaçayını sıcak suyun içine katarak 15 dakika kadar bekletin. Demlendikten sonra bu karışımı iyice süzerek içine bir miktar nane ruhu katın ve gün boyunca dinlendirin. Elde edilen karışımı günde iki kez gargara yaparak kullanın. Bu karışım sayesinde ağzınızda kokudan eser kalmayacak.

NANE:
Taze nanenin yaprakları kurutulur. Kurutulan bu yapraklardan iki çay kaşığı alınır ve kaynayan suyun içine atılır. 15 dakika boyunca kaynatıldıktan sonra şeker ya da bal ile tatlandırılarak içilir. Bu karışım mide ve dişler yüzünden ağızda oluşan kokuların ortadan kalkmasını önler.

ELMA-HAVUÇ
Elma ve aynı tazelikte olan armut, havuç ve turp nefesi temizler. Bu mucizevi besinler, içerdikleri gıda lifi sayesinde tükürüğü temizler. Aynı zamanda damakta tatlı bir tat bırakır. Böylelikle ağız kokusunu ortadan kaldırır.

LiMON
İşte limonun bir mucizesi daha. Bir limonu ortadan ikiye ayırıp suyunu emin. Eğer bunu yapmak için uygun ortamda değilseniz, bir sodanın içine dilimlerini atın. Böylece ağız kokunuz kısa sürede ortadan kalkacak.

MAYDANOZ
Maydanozun nefesi tazelediği ve dişlere iyi geldiği uzmanlarca da onaylanmıştır. Siz de sabah dışarı çıkmadan ağzınıza atacağınız bir tutam limonlu maydanozla gün boyu ferah bir nefese kavuşabilirsiniz.

BAHARAT
Ağız kokusunu daha egzotik bir tatla da çözebilirsiniz. Anason, kakule ve kişniş, ağız konusuna karşı birebirdir.