2 bardak süt için: Kalsiyum için en iyi kaynak süt ve süt ürünleridir. Bu nedenle günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 kibrit kutusu peynir tüketin. İleri yaşlarda iseniz az yağlı sütü tercih edin.
Her öğün yeşil yapraklı sebze tüketin: Brokoli, lahana, ıspanak ve asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum deposudur. Yeşil sebzeleri her öğünde tüketin.
15 dakika güneşlenin: D vitamini kemik sağlığı ve kas gücü açısından önemli. D vitamininin asıl kaynağı ise güneş ışınları. Dolayısıyla güçlü kemikler için her gün 15 dakika güneşlenin.
Kilo başına 1 gram protein alın: Her gün kilo başına 1 gram protein almayı ihmal etmeyin. Yetersiz protein alınması, kas gücü ve kitlesinde azalmaya, düşme ve kırık riskinin ise artmasına yol açıyor.
Sadece 6 gram tuz: Aşırı tuz, idrarla kalsiyum atılımını artırarak kemikten kalsiyum kaybına neden olur.
Posayı sınırlandırın: Aşırı posalı yiyecekler tüketmek, kemikten kalsiyum kaybına neden olabiliyor. Kepekli yiyecekler, tam tahılı ekmekler, sebze ve meyvelerin kabukları ve baklagiller dengeli oranda tüketilmeli. Günde 20- 25 gram posa yeterli geliyor.
En fazla 2 fincan kahve için: Günde 2 bardak nescafe veya 2 fincan kahveden fazlasını içmeyin. Çay ve kola tüketimini de sınırlandırın. Ayrıca alkol ve sigara da kemik sağlığı için oldukça zararlı.
Aşırı zayıf olmayın: Güçlü kemikler için aşırı zayıflıktan kaçının. Çünkü menopozdan sonra vücut, yağ dokusunda oluşan östrojenden de yararlanıyor ve bilindiği gibi menopozdan sonraki hızlı kemik kaybının en önemli nedeni östrojen eksikliğidir.
Düşük kalsiyum almayın: Düşük kalsiyum alınması, sigara, alkol, kola, kafein tüketimi, kortizon gibi bazı ilaçların kullanılması ve tiroit hastalıkları, osteoporoz gelişme riskini artırıyor.
Yürüyüş yapın: Fiziksel aktivite, kemik kütlesini artırıyor. Kemiklerinizi güçlendirmek için haftada en az 3-4 kez 30-45 dakika yürüyüş yapmayı unutmayın.