Top 10 kemik

Yaşın ilerlemesiyle ortaya çıkan kemik erimesini durdurmak 10 altın kuraldan geçiyor. Bunların başında ise günde 2 bardak süt içmek geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Haziran 2013 Güncelleme 26 Haziran 2013, 00:00
Top 10  kemik

İÇİNDEKİLER

Osteoporoz yani "kemik erimesi" kemik doku yoğunluğunun azalması olarak tarif edilir. Kemik erimesinin şiddeti arttıkça, kemiklerin kırılganlığı da artar. Ciddi ve sinsi bir hastalık olan osteoporoz, zamanında önlenmezse ölüme neden olur. Kemik erimesini durdurmanı yolu ise 10 altın kuraldan geçer.

2 bardak süt için: Kalsiyum için en iyi kaynak süt ve süt ürünleridir. Bu nedenle günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt ve 2 kibrit kutusu peynir tüketin. İleri yaşlarda iseniz az yağlı sütü tercih edin.

Her öğün yeşil yapraklı sebze tüketin: Brokoli, lahana, ıspanak ve asma yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum deposudur. Yeşil sebzeleri her öğünde tüketin.

15 dakika güneşlenin: D vitamini kemik sağlığı ve kas gücü açısından önemli. D vitamininin asıl kaynağı ise güneş ışınları. Dolayısıyla güçlü kemikler için her gün 15 dakika güneşlenin.

Kilo başına 1 gram protein alın: Her gün kilo başına 1 gram protein almayı ihmal etmeyin. Yetersiz protein alınması, kas gücü ve kitlesinde azalmaya, düşme ve kırık riskinin ise artmasına yol açıyor.

Sadece 6 gram tuz: Aşırı tuz, idrarla kalsiyum atılımını artırarak kemikten kalsiyum kaybına neden olur.

Posayı sınırlandırın: Aşırı posalı yiyecekler tüketmek, kemikten kalsiyum kaybına neden olabiliyor. Kepekli yiyecekler, tam tahılı ekmekler, sebze ve meyvelerin kabukları ve baklagiller dengeli oranda tüketilmeli. Günde 20- 25 gram posa yeterli geliyor.

En fazla 2 fincan kahve için: Günde 2 bardak nescafe veya 2 fincan kahveden fazlasını içmeyin. Çay ve kola tüketimini de sınırlandırın. Ayrıca alkol ve sigara da kemik sağlığı için oldukça zararlı.

Aşırı zayıf olmayın: Güçlü kemikler için aşırı zayıflıktan kaçının. Çünkü menopozdan sonra vücut, yağ dokusunda oluşan östrojenden de yararlanıyor ve bilindiği gibi menopozdan sonraki hızlı kemik kaybının en önemli nedeni östrojen eksikliğidir.

Düşük kalsiyum almayın: Düşük kalsiyum alınması, sigara, alkol, kola, kafein tüketimi, kortizon gibi bazı ilaçların kullanılması ve tiroit hastalıkları, osteoporoz gelişme riskini artırıyor.

Yürüyüş yapın: Fiziksel aktivite, kemik kütlesini artırıyor. Kemiklerinizi güçlendirmek için haftada en az 3-4 kez 30-45 dakika yürüyüş yapmayı unutmayın.