Sigarada 3 bin 885 zehirli madde var

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 28 Nisan 2013 Güncelleme 28 Nisan 2013, 00:00
Sigarada 3 bin 885 zehirli madde var

İÇİNDEKİLER

4 yıldır sigara içiyorum. 27 yaşındayım. Sigarada gerçekten çok fazla zararlı madde var mı?
Yaklaşık 3885 madde bulunmuş. Ben bunu yazana kadar yenisi de bulunmuşsa bilmem. Öyle korkacak maddeler de değil! Alt tarafı radyasyon yayan Polonyum - 210 (kanserojen diyorlar) , Radon (radyasyon yayıyor), Metanol yani füzeyakıtı (sen füze değilsin), Toluen yani tiner (tinerci de değilsin), Kadmiyum yani akü metali (araban varsa aküsü biterse sigarayla desteklersin), Bütan yani tüpgaz (mavi alevse bir şey olmaz), DDT yani böcek öldürücü (böcekler korksun), Hidrojen Siyanür yani ölümcül zehir (zaten zehirden niye korkasın ki), Aseton yani oje sökücü (ojesi olan kullanabilir), Naftalin yani güve kovucu (güveler korksun), Arsenik yani fare zehiri (fareler korksun), Amonyak yani tuvalet temizleyicisi (o kadar olur), Karbonmonoksit yani eksoz gazı (bir sürü araba dolu ortalık zaten), Nikotin yani bağımlılık yapan madde (sen sen ol bağlanma) ve 3885 toksik madde daha var. Sonuç olarak akciğerlerimizde oluşanda Katran yani asfalt. İstersen büyütme meseleyi. Şaka gibi değil mi? Açık büfe zehir. En iyisi VAZGEÇ BU SEVDADAN.

Kilom 112, boyum 1.91 cm. Sizce şişman mıyım?
Bana göre, başkasına göre şişmanlık yok. Vücut Kitle İndeksi (VKİ), vücut ağırlığının (kg), boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle hesaplanır. İdeal ağırlık ise ulaşılmak istenen VKİ'nin, boy uzunluğunun karesi ile çarpılmasıyla elde edilir. Boyuna göre vücut ağırlığın fazla. Bir başka deyişle şişmansın. Şişmanlık, kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon gibi kronik hastalıklar için risk faktörüdür. Bir sağlık kuruluşuna başvur. Hekimdiyetisyen kontrolünde zayıfla. Boyum uzun, kemiğim kalın falan filan deme.

Tansiyonum yükselince doktora gittim. Bazı tahliller yaptı. Sonunda "Prostat bezi iltihabı olmuş" dedi. Beni ürolojiye gönderdi. Ancak benim herhangi bir şikayetim yok. Ürolojiye gitmeli miyim?
Gitmelisin. Çünkü uzun süredir var olan prostat bezi iltihapları hiç şikayet yapmayabilir. Akut bakteriyel prostat iltihabı genellikle prostat apsesi ile beraber olabilir. Belirtiler; titremelerle yükselen ateş, idrar yollarına ait şikayetler, idrar yapamamadır. Apse drenajı yapılır ve antibiyotik tedavisi başlanır. Uzun süreli bakteriyel prostatit ise muayene sırasında ağrısızdır. Ateş gibi akut enfeksiyon bulguları yoktur. Tedavi de prostat sıvısına en fazla geçen antibiyotikler kullanılır. 3 aylık tedaviler olabilir.

Şeker hastasıyım. Her yer bilgi dolu. Hepsi de başka başka. Açıkçası kafam karıştı. Tavsiyelerinizi merak ediyorum...
Kafan karışmasın. Tek doktorun olsun. Onu dinle. Şaşırma. Şeker hastalığı ve sebep olduğu dertlerden korunmak için alışkanlıklarını düzene sok. Olman gereken kiloyu bil ve o kiloda ol. Diyet listesini düzenli ve kesintisiz bu listede yazanları uygula. Diyet listesine uymayan şeker hastası iflah olmaz. Kuru baklagiller, tam tahıl ürünleri tercih et. Tuzluğu masadan kaldır. Tüm gün en fazla toplam 1 çay kaşığından fazla tuz tüketme. Bu kadar tuz yediklerinin içinde zaten var. Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak en az 30 dakika orta yoğunlukta hareket; örneğin tempolu yürüme egzersizleri yap. Düzenli olarak su tüket. Sigara ve alkol kullanma. Doktorunun önerilerini uygula. Yani sürpriz yok. Her şeye kafanı takıp, sıkıntıya girme. Basit ve rahat ol