Mide dostu muz

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Nisan 2013 Güncelleme 18 Nisan 2013, 00:00
Mide dostu muz

İÇİNDEKİLER

Muz özellikle mideye çok faydalıdır. Ülser ve gastrit rahatsızlığı olanlara çok iyi gelir. Kabızlığı giderir. Böbrek iltihabı ve bağırsak hastalıklarında da yararlıdır. Kalp ve damar hastalıklarına karşı koruyucudur. Stresi azaltır ve tansiyonu düşürür. Adet sancılarını azaltır.

Çarpıntıya sedefotu
Sedefotunun kaynatılması ile elde edilen suyla göz kapaklarının üzerinden gözlere uygulanırsa göz yorgunluğunu giderir. Bağırsak solucanlarını düşürücü etkisi vardır. Kalp çarpıntısını giderir. Romatizma ve karın ağrılarına iyi gelir.

Boğazlara aslanağzı
Aslanağzı çiçeği farklı renklerde koksuz çiçekler açan otsu, güzel bir bitkidir. Balgam söktürücü etkiye sahiptir. Bu etkisi ile solunum yolu rahatsızlıkları, boğaz enfeksiyonları ve bronşit gibi hastalıklara karşı faydalıdır.

Astıma karşı keraviye
Keraviyenin kurutulmuş ve taze meyvelerinden elde edilen yağı kullanılır. Mide ve bağırsak gazlarını önler. Yağlı besinlerin sindirimini kolaylaştırır. Astım gibi solunum sistemi rahatsızlıklarında da faydalıdır.

Kestane sakinleştirir
Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir. Ayrıca kestanenin kabuğu ve ağacını kabuk ve yaprakları da kullanılır. Kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür. Yüksek tansiyon ve damar sertliğine de iyi gelir.

Alıç kalp krizini önlüyor
Alıç ağacının yaprağı, çiçeği ve meyvesi kullanılır. Alıç çiçeğinden yapılan alıç çayı ile alıç meyvesi kalp krizi riskini azaltır ve kalp krizi sonrası iyileşmeyi kolaylaştırır. Lapa halinde şişliklerin üzerine konursa faydası görülür.

Ülsere eşekkulağı
Eşekkulağının kökleri temizlenip kurutulduktan sonra kaynatılarak hazırlanan çayı içilebilir. Ülsere karşı faydalıdır. Göğsü yumuşatır ve nefes darlığını giderir. Bronşitte faydalıdır. Öksürüğü keser. Ağız, dil ve boğaz iltihaplarında faydalıdır.

Tansiyona keklikgözü
Keklikgözü otunun çiçekleri toplanıp kurutulduktan sonra kaynamış suda demlenerek çayı hazırlanıp içilebilir. Kalbi kuvvetlendirir. Sinirsel çarpıntılarda ve tansiyon düşüklüklerinde faydalıdır. Bununla birlikte, etkisi zayıf ve kısa sürelidir. İdrar söktürücü etkileri de vardır.

Gut ilacı acıgünek
Başta potasyum olmak üzere kalsiyum ve diğer mineraller açısından zengin bir besin olan acıgünek A ve C vitamini de içerir. Kalınbağırsak iltihaplarını gidermekte faydalıdır. Anne sütünü arttırır. Sarılıkta ve gut hastalığında çok faydalıdır.