Reflü çok can yakıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Nisan 2013 Güncelleme 04 Nisan 2013, 00:00
Reflü çok can yakıyor

İÇİNDEKİLER

MedipoL Üniversitesi Genel Cerrahi Anabilimdalı Başkanı Prof. Dr. Hasan Taşçı, reflü hakkında soruları yanıtladı.

Reflü nedir?
Yediklerimizin ve mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçması olarak adlandırılan reflü, erişkinlerin yaklaşık yüzde yirmisinde görülmektedir.

Riskleri nedir?
Tedavi edilmeyen ya da tedavisi eksik yapılan hastalarda, yemek borusunda kısalma, darlık gelişebilmesinin yanında sonu kansere kadar uzanabilecek değişiklikler gelişebilmektedir.

Şikayetleri nedir?
Göğüs orta bölümünde boyundan karına uzanan yanma hissi ve eşlik eden bulantı, kusma, ekşime, ağza acı su gelmesi, karın şişkinliği, ağızda rahatsız edici koku, öksürük ve ses kısıklığı.

Nasıl önlem alınır?
Tedavinin başlangıcında beslenme ve yaşam tarzındaki olumsuz alışkanlıklardan uzaklaşılmalıdır. Yemek saatlerinin düzenlenmesi, aşırı yemek yenmesi, aşırı yağlı, kızarmış ve kafeinli besinlerden ve alkol ile sigaradan uzak durulması, düzenli egzersiz, uyku kalitesinin arttırılması önemlidir.

Tedavisi nasıldır?
En kesin yöntem anti reflü cerrahisidir. Bu ameliyatta, midenin üst bölümü yemek borusu alt ucunun çevresine sarılarak mide asidinin yemek borusuna kaçmasını engelleyecek bir bariyer oluşturulur. Bu ameliyat laparoskopik yöntemle mümkün olan en az kesi vasıtasıyla mükemmele yakın sonuçlar ile yapılabilir. Bu teknik günümüzde altın standarttır.