'Sert' soruna mutlu çözüm

Erkeklerin cinsel hayatında adeta kabusu olan sertleşme, mutluluk çubuğu ile sona eriyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Şubat 2013 Güncelleme 01 Mart 2013, 04:20
’Sert’ soruna mutlu çözüm

İÇİNDEKİLER

* Ben 61 yaşındayım. Ne yaptıysam sertleşemiyorum. Mutluluk çubuğu çözüm müdür?
İsteğin varsa ve yerine getiremiyorsan sıkılman doğal. "Mutluluk çubuğu" diye de bilinen penis protezi takılması kararını üroloji uzmanları verir. Bilinen tüm uygulamalara rağmen sertleşme yani ereksiyon sağlanamıyorsa, beden ve psikolojik şartların uygunsa olumlu yanıt verebilirler. Mutlaka bir üroloji uzmanına görünmelisin.

*62 yaşındayım. Eklem ağrılarım var. Kireçlenme mi?
Kireçlenme olarak bilinen hastalık "Osteoartrit" dediğimiz bir rahatsızlıktır. Eklem kıkırdağının zedelenmesi ve eklemde yeni düzensiz kemiksi çıkıntıların oluşması ile şikayetler yapar. Eklem kıkırdağının yapısı yaş ilerledikçe bozulur. Ayrıca spor da bu kıkırdakları bozan bir şeydir. Kıkırdaklarımız bozulur, aşınır ve hatta bazen kaybolur. Sonra kıkırdağın altındaki kemik aşınır. Tamir edilmeye başlanınca da kireçlenme olur.
Doktorunu dinle. Tedbir al.

'ŞEKER' GİBİ TARİF
*3 yıldır şeker hastasıyım. Ayva tatlısını çok seviyorum. Tatlandırıcıyla yapabilir miyim?
Yapabilirsin. Ancak biz şeker hastalarının şeker tadını özlemelerini önermiyoruz. Ama aşağıdaki tarifle bu tatlıyı yapabilirsin.
Yarım kilo ayva al. 2 su bardağı su ve 4 yemek kaşığı tatlandırıcı toz hazırla. Ayvaları soy, dörde böl ve çekirdeklerini ayıkla. Ayvaları 2 su bardağı dökerek yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişir. Toz tatlandırıcıyı meyvelerin üzerine ekle. Afiyet olsun.

*Babamın derisinde beyaz lekeler çıkıyor. Bunlar ne olabilir?
Babanın hastalığı "Vitiligo" dediğimiz, cilt rengini değiştiren bir hastalık. Bulaşıcı değildir. Sıkıntı-evham-korku-kaygı beyazlıkları arttırır. Babanın rahatlamasını sağlayın.

'KIZIM ADET GÖRMÜYOR'
*16 yaşındayım. İdrar yerimden akıntı geliyor. Kötü kokuyor. Ne olabilir?
Bu konuyu hemen annenle paylaş. Çünkü hastalık isteyerek olmaz. İdrar yolu enfeksiyonları önemlidir. Tedbir almazsan böbrek yetmezliği bile yapar. "Böbreği çürütür" diyelim. Hemen üroloji uzmanına gidin. Gerekirse kadın doğum muayenesi de gerekebilir.

HORMON TESTİ
Kızım 16 yaşında. Memeleri çıkmaya başladı. Ama hala adet görmedi. Bu normal mi?
16 yaşına rağmen ilk adetin görülmemesine "Amenore" yani "Adet görememe" denir.
Öncelikle kızınızı iç hastalıkları uzmanına götürün. Belki hormon hastalıkları uzmanı muayenesi de gerekebilir. Normal adet görebilmek için kadında rahim, rahim yolu, yumurtalık, hormon merkezlerinin (hipofiz-hipotalamus) normal olması gerekir.
Bunlardan birinin bozulmasıyla adet görememe olabilir.

*Öksürük ve ateşli hastalık geçirdim. Domuz Gribi olabilir miyim?
Öksürük ve ateş, sık rastladığımız şikâyetlerdir. Genellikle üst ve alt solunum yolu hastalıklarında karşılaşırız. Her öksürük ve ateş grip değildir. Hatta her grip de Domuz Gribi değildir. Test yöntemine bağlı olarak boğaz sürüntüsü, burun sıvısı veya burun yıkama sıvısından örnek alınabilir. Boyama yapılır. Örnek toplandıktan sonra birkaç saat içinde influenza A, influenza B'den ayırt edilebilir ve tedavi başlar.

*Diş ağrısında tek çözüm, diş çektirmek midir?
İltihap yaygın ve diş düzeltilemeyecek kadar harap ise diş çekilir. Dişi çevreleyen dokularda kist gibi oluşumlar var ise hekim diş çekiminden sonra çekim boşluğunu kazıyabilir. Yaygın iltihap sonucu apse bile gelişebilir. Öyle ki diş iltihapları beyin iltihaplarına bile neden olabilir.

SU FITIĞINA DİKKAT EDİN
Futbol oynarken testislerime top geldi. Bu bölgemde şişkinlik oldu. Hastanede "Hidrosel" diye bir teşhis konuldu. Geçer mi?
Erkeklik torbalarının içinde, testisi saran yaprakların arasında sıvı toplanmasına "Hidrosel" ya da "Su fıtığı" denir.
Torbada (Skrotumda) içerisinde genellikle ağrısız şişlik vardır. Tanı muayene ile konur.


SOBA KABUSU
*Evde kömür sobası yakıyoruz. Zehirlenme nasıl oluyor?
Sobadaki kömür, odun iyi yanmaz, baca da iyi çekmezse "Karbon monoksit; CO" oluşur. Lodos, Fırtına, hava kirliliği durumlarında biriken bu gaz, oda havasına karışır. Bu gaz bedene girince nefes alıp vermeyi, oksijen taşınmasını bozar. Böylelikle boğulma olur.