Deve dikeni ateşi alır

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Aralık 2012 Güncelleme 31 Aralık 2012, 11:30
Deve dikeni ateşi alır

İÇİNDEKİLER

Deve dikeni tohumu tıbbi olarak faydalıdır. Bir tutam devedikeni suda haşlanarak yudum yudum içilirse ateşi düşürür. Sirkesi iştahı açar, mideye kuvvet verir ve hazmı kolaylaştırır. Antioksidan etkileri ile cilt ve prostat kanserine karşı koruyucudur.

Gut ilacı dişbudak
Dişbudak ağacının kabukları, yaprakları ve tohumları kurutulup suda kaynatılarak kullanılır. Antioksidandır. Soğuk algınlığı ve kas ağrılarına iyi gelir. Yaprakları romatizma ve gut ağrılarını hafifletir ve anne sütünü arttırır. Kabukları ateş düşürücü ve idrar söktürücüdür. Tohumları idrar arttırır.

Egzamaya dulaptal
Dulaptal ağacının yalnızca kabukları tıbbi olarak kullanılır. Bitkinin çiçekleri, meyvesi ve yeşil kısmı oldukça zehirlidir. Yenmemelidir. Egzama gibi cilt hastalıkları ile arpacığa karşı etkilidir. Krem halinde romatizma olan bölgeye sürülürse romatizma ağrılarını hafifletir.

Astıma deniz üzümü
Deniz üzümü çalısının kuru dalları suda kaynatılıp suyu içilerek kullanılabileceği gibi meyveleri de yenebilir. Bronşları genişletici etkisi ile astıma karşı faydalıdır. Terletici ve ateş düşürücüdür. Deri alerjilerine karşı etkilidir. Kan basıncını yükseltici etkiye sahiptir.

Ağrı kesici süpürge otu
Süpürge otunun taze çiçekli dalları suda kaynatılarak kullanılır. Zeytinyağı ile merhem haline getirilip çıban ve egzamalara sürülürse faydası görülür. Lapa halinde ağrıyan bölgeye konursa ağrıyı hafifletir. Çiçekleri kanamada etkilidir. Kasları güçlendirir.

Mayasıl tansiyon düşürür
Mayasıl otu çiçekleriyle birlikte kaynamış suda demlenerek çay şeklinde ya da haricen kullanılır. Yüksek tansiyonu düşürür. Sinirleri uyarır ve vücuda kuvvet verir. Kandaki şeker oranını düşürücü etkileri ile şeker hastaları için faydalıdır. Terleticidir.

Nezleye mine çiçeği
Mine çiçeği, kurutulmuş yaprakları ve kökleri kaynatılarak kullanılır. Kurutulmuş mine çiçeği 5-10 dakika kadar demlendikten sonra süzülerek çayı içilir. Günümüzde nezle ilaçlarının pek çoğunda mine çiçeği ayrılmaz bir parça olmuştur.

Kozo ağacı tenya düşürür
Kozo ağacı kırmızı, beyaz çiçekli, 20-30 metreye kadar boylanabilen, Afrika kökenli bir ağaçtır. Çiçekleri solduktan sonra toplanıp kurutularak kullanılır. Başlıca etkisi bağırsak şeritleri ve tenyaları düşürmeye yardımcı olmasıdır.

Spazmlara kasnı otu
Kasnı otu 2 metreye kadar boylanabilen, sarı çiçekli, otsu bir bitkidir. Kasnının gövdesi çizilerek elde edilen sakızı kullanılır. İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Ağrı kesici etkisi güçlüdür. En önemli özelliği de spazmları ciddi şekilde gidermesidir.