Kansere karşı aspir

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Aralık 2012 Güncelleme 25 Aralık 2012, 12:28
Kansere karşı aspir

İÇİNDEKİLER

Yalancı safran olarak da bilinen aspir bitkisi kabızlığa karşı faydalıdır. Kolesterolü ve kan şekerini dengeler. Başta prostat ve göğüs olmak üzere kansere karşı da koruyucudur. Vücutta biriken yağı eriterek kilo vermeyi sağlar.

Zahter çarpıntı giderir
Kara kekik ya da dağ kekiği olarak da bilinen zahter uçucu yağ ve tanen içerir. Çiçekleriyle birlikte toplanıp kurutulduktan sonra toz haline getirilir ve çay ya da kahve olarak tüketilebilir. Baharatı da vardır. Kalp çarpıntısını giderir ve sinirleri kuvvetlendirir. Mantar şikayetlerine karşı faydalıdır. Gebelere ve guatr şikayeti olanlara önerilmez.

Bronşite altın kökü
Çeşitli alkoloidler, nişasta ve şeker içeren ipeka, altın kökü olarak da bilinir. Az miktarda kullanıldığında, bronşite iyi gelir ve mide iç yüzeyine etki ederek balgam söktürür. 1 gramdan fazla miktarda kullanılırsa mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Dizanteri mikrobunu öldürür. Karaciğer iltihaplarında da faydalıdır.

Boldo karaciğeri korur
Güney Amerika, özellikle de Şili'de yetişen boldo, tanen, eterik yağ ve çeşitli alkaloitler içerir. Kramp çözücüdür. Gastrit ve romatizma ağrılarını azaltır. Mide ve bağırsak şikayetlerine karşı faydalıdır. Karaciğerde safra salgısını düzenler. Baharat ve çay olarak tüketilir.

Bağırsaklara besbase
Besbase küçük hindistancevizinin çekirdeğindeki zardır. Kokusu kuvvetli, tadı yakıcıdır. İştah açar. İdrar söktürür ve kabızlığı giderir. Balgamı söker. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Suda kaynatarak ya da yutarak alınabilir. Fazla kullanılırsa zehirleyebilir.

Mushil niyetine çalapa
Çalapa eflatun renkte çiçekler açan bir sarmaşıktır. Reçinesinde, yaklaşık yüzde 40 oranında müshil etkiye sahip maddelerden bulunur. Kökleri temizlenip kurutulduktan sonra toz haline getirilerek kullanılır. İdrar söktürerek kabızlığı giderir ve ishal yapar.

Astım ilacı diş otu
Diş otu sabit ve uçucu yağ, kellin, visnadin glikoziti, flavonlar ve reçine içerir. Meyvesi suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilerek kullanılır. Astım ve bronşitte faydalıdır. Astım şikayetlerini azaltmasının yanında astım nöbetlerini de önleyici etkiye sahiptir. Kalbi kuvvetlendirir.

Saçlara dulavrat otu
DUlavrat otunun köklerinden elde edilen yağ kozmetikte de kullanılmaktadır. Aynı zamanda idrar söktürür. Kanı temizler, kalbi korur. Deri hastalıklarına karşı faydalıdır. Romatizma ve gut şikayetlerini azaltır. Saç çıkmasını hızlandırır ve kepeği azaltır.

Labada cilde iyi gelir
Efelek de denilen labadanın kurutulmuş kökü ve yaprakları ilaç olarak taze bitkisi de sebze olarak kullanılır. Tohumu kaynatıldıktan sonra elde edilen su içilirse anne sütünü arttırır. Yaprakları kaynatılıp lapa haline getirilerek deri hastalıklarında kullanılır.