AĞIR GEÇEBİLİR
Zehirlenmelerin çoğunlukla hafif seyirli ve kısa süreli gerçekleştiğini belirten Çakır, ancak zehirlenmeye yol açan besin ve kişiyle ilişkili faktörlerin etkisiyle bazen ağır seyrettiğini hatta ölümle dahi sonuçlandığını anlattı. Çakır, zehirlenmelerin özellikle bebekler, çocuklar, gebeler, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlarda daha ağır seyrettiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
BAKTERİ ARTIYOR
"Besin zehirlenmelerine neden olan etmenler kimyasal maddeler, doğal besin toksinleri, metaller, tarım ilaçları, deterjanlar, plastikler, parazitler ve mikroorganizmalardır. Bunlar içinde özellikle bakteriler, besin kaynaklı pek çok hastalığın temel sorumlusudur. Bakteriler deride, tırnaklarda ve her türlü yüzeyde bulunabilirler. Sıcak yaz mevsiminde Ramazan ayında zaman zaman ev dışında iftar yapmayı veya iftar sonrası ara öğün tüketmeyi tercih edenler, açıkta satılan besinleri almamaya, güvenilir olmayan restoranlarda iftar yapmamaya özen gösterilmelidir"
BUZDOLABINDA SAKLAYIN
Bakteriler üremek için et, süt, tavuk, balık, yumurta gibi protein yönünden zengin besinleri tercih eder. Bu nedenle proteinden zengin besinler, potansiyel olarak tehlikelidir. Hastalık yapıcı bakterilerin en iyi çoğalabildikleri sıcaklık aralığı 5-65 derece arasıdır ki bu sıcaklıkta bırakılan potansiyel tehlikeli bir besin, uygun zaman zarfında besin kaynaklı hastalıklara ve zehirlenmelere neden olabilecek duruma gelir. Bu nedenle besinler, bu sıcaklıklarda buzdolabında saklanmalıdır. Ramazan ayında ev dışında oruç açmak isteyenler gidecekleri mekanın gerekli hijyen koşullarını sağladığına, güvenli besin sunan işletme olmasına dikkat etmeleri gerek. Evde olduğu gibi ev dışında da yeterli ve dengeli beslenme ilkeleri göz önünde bulundurularak hazırlanmış bir menü tercih edilmeli. İftar menüsünde dört temel besin grubu yer almalı. Bu temel besin grupları süt ve süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze ve meyveler ile ekmek ve tahıllardır.