Hayırsız vicdanlar

Ünlü ilaç firması ROCHE hayır için vakıflara bedava kanser ilacı dağıttı. Ancak vicdansızlar o ilaçları hasta çocuklar yerine hastanelere sattı. İlaç simsarları böylece 25 bin kişinin hayatını tehlikeye attı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Ekim 2010 Güncelleme 23 Ekim 2010, 11:50
Hayırsız vicdanlar

İÇİNDEKİLER

Khastalarının yaşam umudunu bağladığı ilaçlar, vicdansızların eline geçti. TAKVİM hastaların hem umudunu hem de parasını sömüren vicdansızları deşifre etti. "İnsanlık ölmüş" dedirten vicdansızlık Sağlık Bakanlığı'nın uyarısı ile ortaya çıktı. Bakanlık, lenf ve kolon kanserinin tedavisinde kullanılan ve muadili olmayan "Altuzan" ve "MabThera" adlı ilaçların sahtesinin piyasaya sürüldüğünü tespit etti. Söz konusu ilaçların 25 bin lenf ve kolon kanseri hastasını tehdit ettiği belirlendi. Üretici firma ROCHE ise ilaçları analiz için ABD'ye gönderdi.

ABD'DE ANALİZ EDİLDİ
İşte ABD'de yapılan o araştırmanın sonuçları vakıf vurgununu gözler önüne serdi. Analiz raporları ilaçların sahte değil orijinal olduğunu ortaya koydu. Çünkü sahte zannedilen ilaçlar, ROCHE'un kanser hastalarında kullanılmak üzere vakıflara hibe ettiği ilaçlardı. İlaçlar, kanserli hastalara ücretsiz olarak verilmek yerine eczane fiyatının yarısına hastanelere satıldı. 1 Temmuz'da başlayan "karekod" uygulaması nedeniyle eczanelere giremeyen ilaç, ihale yoluyla fiyat kırarak hastanelere girebildi.

YARI FİYATINA ALDILAR
Onkoloji hastaneleri de toplu ilaç alım ihalelerine girerek yaklaşık 3 bin lira değerinde olan ilaçları yarı fiyatına aldı. Sonra da bu ilaçları yüksek fiyatlarda hastalara sattı. Söz konusu ilaçların bazılarının son kullanma tarihinin geçtiği anlaşıldı. Bu arada Türk Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Özgür Özel, hastanelerde verilen ilaçlar konusunda uyarılarda bulundu. Özel, hastanelerin ilaç takip sisteminin bulunmadığını belirterek, "Bu da sahte ilaçla ilgili ciddi risk teşkil ediyor. İnternet üzerinden de ilaç alınmamalı" dedi.

1 KUTUSU 3 BİN TL
İlaç simsarlarının eline düşen her iki ilaç da lenf ve kolon kanserinin ilerlemesini önleyen tek tedavi yöntemi. İki ilacın da muadili yok. Son kullanma tarihi geçen ilaç kanserin yayılmasını önlemediğinden hastalar için ölümcül tehdit oluşturuyor. Fiyatları 2 bin ile 3 bin lira arasında olan bu ilaçlar, kolon ve lenf kanserinin yayılmasını önlüyor. Ancak binlerce kanser hastası ve yakınının umudunu çalan vicdansızlar, bu ilaçları kullanıp servetlerine servet kattılar. Yardıma muhtaç insanlara yardım etmek için kurulan vakıflar, adlarıyla çelişen bir hayırsızlığa imza attılar. Yaşananlara isyan eden hastalar, "İnsan hayatı bu kadar mı ucuz. Biz kime güveneceğiz. Hayır için kurulan dernekler vakıflar bunları yapıyorsa, artık biz yaşamayalım" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

SON KULLANMA TARİHLERİ GEÇMİŞTİ
Lenf ve kolon konserinin tedavisinde kullanılan bu ilaçlar, vicdansızların ellerine düştü. Hastalara satılan ilaçların çoğunun eski tarihli olduğu belirlendi.