Olağanüstü toplanalım

Başbakan Erdoğan, 'Anayasa için Meclis'i olağanüstü toplayalım' dedi. AK Parti, bu çalışmanın startını verdi. CHP, MHP ve BDP'nin de bu takvime uyacağı iddia edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Temmuz 2013 Güncelleme 12 Temmuz 2013, 01:25
Olağanüstü toplanalım

İÇİNDEKİLER

AK Parti, önümüzdeki günlerde tatile girecek olan Meclis'i Eylül ayında olağanüstü toplantıya çağırmayı planlıyor. Gündemde çözüm sürecini de yakından ilgilendiren demokrasi paketi, anayasa değişikliği ve İçtüzük değişikliği de var.

35. MADDEDEN SONRA TATİL
Başbakan Erdoğan'ın yeni anayasa çalışmalarına ilişkin olarak "Gelin Meclis'i olağanüstü toplayalım" çağrısı üzerine AK Parti'de zamana karşı bir yarış başladı. Görüşmeleri devam eden Torba Yasa Teklifi ile Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) İç Hizmet Kanunu'nun darbelerin gerekçesi olarak gösterilen 35'inci maddesi değişikliğinin de yer aldığı tasarının görüşmelerinin ardından Meclis tatile girecek. İçtüzük gereği Meclis'in tekrar çalışmaya başlama tarihi ise 1 Ekim. Ancak AK Parti'de Meclis'i Eylül ayında toplantıya çağırılması için bir çalışma hazırlandı. İşte olağanüstü toplantı için hazırlanan çalışma:

ANAYASA DEĞİŞİKLİKLİĞİ:
Anayasa Uzlaşma Komisyonu Eylül ayına kadar çalışacak. Bu süre içinde anayasanın tümü üzerine bir uzlaşma çıkmazsa, AK Parti, 4 partinin anlaştığı maddelerin Meclis'ten çıkartılmasını deneyecek.

İŞTE UZLAŞILAN 48 MADDEDEN BAZILARI
Tutuklama hiçbir surette cezalandırma şekline dönüştürülemez. Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme ve bunlara katılma hakkına sahip olacak. Ölüm cezası ve genel müsaade cezası verilemeyecek. Devlet, cezalarının infazında kadınlar için pozitif ayrımcılığı sağlayacak idari önlemleri alacak.

EN BÜYÜK MEYDAN SANDIKTIR
Başbakan Erdoğan, MÜSİAD'ın Haliç'teki iftarında konuştu: Taksim'de şiddet estirenlere sakın üzülmeyin. Kimin kim olduğu ortaya çıkıyor. Bu günler adeta turnusol kağıdı gibi herkesi ortaya çıkarıyor. Ne oldu? Geldiler, geçtiler ve gittiler. En büyük meydan Taksim Meydanı değildir. Kazlıçeşme'dir. Bunu unutmayın. Kazlıçeşme'den daha büyük bir meydan var o da sandık meydanıdır.


ZÜBEYDE YALÇIN