Ya özür ya dava

'İsrail Mavi Marmara için özür dilemezse, B planını devreye sokarız' diyen Başbakan'ın yol haritasının ilk adımında İsrailli asker ve komutanlar aleyhinde 'uluslararası hukuk sürecini başlatmak' yer alıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2011 Güncelleme 25 Temmuz 2011, 00:00
Ya özür ya dava

İÇİNDEKİLER

İsrail, Türkiye'den özür dileyip dilememeyi tartışırken, Türkiye de "özür gelmemesi" halinde yapılacakları planladı. İşte, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "B planı devreye girer" diyerek uyardığı İsrail'e karşı atılacak hukuki ve siyasi adımların satır başları:

31 ÜLKEDE AYRI AYRI DAVALAR

SIKIŞTIRMA: İsrail'i uluslararası arenada siyasi olarak sıkıştırmak için Türkiye, birçok girişimde bulunmaya hazırlanıyor. Bunun için üye olduğu kurumlarda İsrail'in tutumunun kınanması, "İsrail'in üyelik başvurularına karşı çıkılması" gibi maddeler yer alıyor.

AMBARGOYU DELME:
İsrail'in ambargosunun meşru olmadığını BM'nin Cenevre'de aldığı İnsan Hakları Konseyi kararı ve diğer BM kararları ile ortaya çıkartmak da Ankara'nın hedefleri arasında.

DAVA AÇMA:
Mavi Marmara'da bulunan 3 İspanyol, baskının ardından geçtiğimiz yıl İspanya Ulusal Mahkemesi'ne dava açılması için başvuruda bulunmuştu. Bu başvuruda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 6 İsrailli bakan, yüksek rütbeli İsrailli bir komutan ve operasyona katılan askerler hakkında dava açılması istenmişti. Bu tür davalar için suçun işlendiği ülkelerde veya Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde konuyla ilgili "etkili bir yasal süreç" başlatılmamış olması gerekiyor. Türkiye de mahkeme kararları doğrultusunda, İsrailli askerler ve komutanlar aleyhine uluslararası arenada dava açma kozunu devreye sokacak. İspanya'nın yanı sıra gemide 31 milletten yolcu olduğu için benzer davaların 31 ülkede açılması için girişimde bulunulacak.

FİLİSTİN'E DESTEK:
Süreç içerisinde Başbakan'ın Gazze'ye gitmesi planlanmıyor. Ancak Gazze'ye ambargonun yasal olmadığını kanıtlamak ve birleşmiş bir Filistin'i güçlü kılmak için Türkiye, girişimlerine devam edecek. Filistinli diplomatların ağırlanmasının ardından, Eylül ayındaki BM Genel Kurulu'nda Filistin'in büyük katılımla tanınması için de Ankara destek verecek.

LİEBERMAN: İSTİFA ETMEYİZ
Türkiye'den özür dilenmesine karşı çıkışlarıyla bilinen İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, dünkü olağan kabine toplantısında, "hükümetin özür dilemesi halinde, partisinin koalisyondan ayrılmayacağını" açıkladı. Ordu radyosuna göre, "İsrail'in özür dilemesi için bir neden olmadıği" görüşünü yineleyen Lieberman, "İki ülke arasındaki ilişkilerin düzeltilmesi her iki ülkenin de menfaatinedir. Görüş
ayrılıkları olsa bile hükümette kalırız" dedi.


Duygu GÜVENÇ