Çok isimli şehrin kalp atışları

CHP ve MHP, 6 sandalyenin 3'ünü gözden çıkarmış. İki parti arasındaki yarış, geriye kalan 3'ün 2'si için...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Mayıs 2011 Güncelleme 26 Mayıs 2011, 00:00
Çok isimli şehrin kalp atışları

İÇİNDEKİLER

Seçim gezisi için Malatya'dayız.
Dostlarımızla sohbet ederken, şehrin birden fazla isminin olduğunu söylediler.
Malatya'nın ne gibi isimleri olduğunu sizlere anlatarak, siyasi yorumlara geçmek istiyorum.

LİDERLER ŞEHRİ:
Bu isim, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti'ne kazandırdığı devlet adamlarından geliyor. İl, Battalgazi'nin yanı sıra 1 Cumhurbaşkanı, 2 Başbakan, çok sayıda bakan, parti lideri ve bürokrat çıkarmış...

SULAR ŞEHRİ:
Caddelerde akan kanallar nedeniyle, nereye kazma vursanız suların fışkırmasından dolayı da bu isme layık görülmüş.

KLİMALI ŞEHİR:
Klima yakıştırmasının kaynağı ise Malatya'nın sırtını dayadığı Beydağı'ndan gelen rüzgarlar. Esinti, Malatya şehrinin üstünden geçerek, ovanın sonuna kadar ulaşıyor.

KAYISI DİYARI:
Bu ismi ise dünyanın en lezzetli kayısısının üretilmesinden dolayı...

ÇALIK RÜZGARI
Sıra siyasi yorumlarda...
Malatya Milletvekili Öznur Çalık'ı, bir cadde üzerinde arı gibi çalışırken bulduk.
Bayanlar boynuna sarılıyor, erkekler elini sıkmak için etrafında sabırla bekliyor. Öznur Hanımın çok sevildiğini rakip iki parti CHP ve MHP yöneticileri açıkça ifade ediyorlar. "Öznur Hanım, 3'ü garanti etti, üstündeki isimleri de Meclis'e çekiyor. Esas rakibimiz kendisi ama çok sevildiği için fazla konuşma şansımız da kalmıyor. Ne yapalım'' diyorlar.
AK Parti İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, "6-0" yaparak tüm milletvekilliklerini kazanacakları iddiasını ortaya koydu. MHP İl Başkanı Arif Yıldız da 1999 yılında 2 milletvekillerinin olduğunu hatırlatıyor.

HALK BİZE DÖNDÜ
"Malatya Belediye Başkanlığı da bizimdi" diyor ve devam ediyor: "2002 ve 2007 yılında milletvekili çıkaramadık. Bugün ise iktidar yıprandı, halkımız bize dönmeye başladı. Bize yönelik oyunların devreye girmesi ise örgütü daha çok çalışmaya yöneltti.
Malatya'nın milletvekili sayısı 7'den 6'ya indi. 12 Haziran'da, biz 2 milletvekili çıkarırız.
AKP 3, CHP 1 çıkarır.'' "Kaset olayı MHP'yi baraj dışına düşürmeye yönelik mi?" sorumuza karşılık da Yıldız, şunları söylüyor: "Olayın bizi ilgilendiren boyutu, özel hayata dikkat edilmesi zorunluluğudur.
Oyumuzu düşürme çabaları ve oyunlar var ama kim ne yaparsa yapsın, biz yolumuzu sürdürürüz."

REKORA GİDİYOR
Malatya CHP İl Başkanı Hüseyin Baştürk ise "Baykal, tecrübeli bir devlet adamı olmasına rağmen, nedense zorlanırdı. Kılıçdaroğlu rekora gidiyor" diyor. "Eskiden 30-35 ilde miting yapardık, şimdi 81 ilde miting yapmaya hazırız" görüşünü dile getiren Baştürk, tahminlerini de şöyle anlatıyor: "Örgütümüz harekete geçti, genel başkanımıza ayak uydurabilsek, çok şeyler değişir. Genel Merkez iyi çalışıyor, Emrehan Halıcı çok iyi çalışıyor, Gürsel Tekin örgütü yeni baştan elden geçiriyor.
Küskünler geri geldi.
Çalışkan bir milletvekilimiz var, ikinciyi de çıkaracağız. Öngörümüz 2 CHP, 3 AKP, 1 MHP şeklinde. MHP çıkaramazsa CHP 2, AKP 4 olur."