Avrupa'da kimse yüz yüze bakamaz

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne seslenirken, 'Ermeni soykırımı' iddialarını, 'Avrupa tarihini hatırlatarak' yanıtladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Ocak 2011 Güncelleme 27 Ocak 2011, 12:19
Avrupa’da kimse yüz yüze bakamaz

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne hitap ederken, adeta "ders" verdi. Konuşması sonrasında "mavi koltuğa" oturan Gül, soruları tek tek yanıtladı. "Ermeni soykırımını tanıma cesareti ne zaman gösterilecek?" sorusuna karşılık Gül, "Soykırım lafını doğru bulmuyoruz. Kabul de etmiyoruz" dedi ve şu mesajları verdi:

'CAN KAYBI HER İKİ TARAFTAN'
SORSAN BİLMEZ
Bir parlamento soykırımı tanıyor. Onlara bu konuda 3 soru sorsak, hiçbirine cevap veremezler.

ORTAK KOMİSYON
Gelin ortak komisyon kuralım. Sonucu neyse kabul ederiz. O dönem her taraftan çok can kaybı oldu. Balkanlar'dan Türkiye'ye dönüşte 3 milyon Türk öldü. Yeni nesle düşmanlık aşılamamak için uzun yıllar anlatılmadı.

GELECEĞE BAKALIM:
Tarihle beraber yaşasak, Avrupa'da kimse birbirinin yüzüne bakmaz. Hep beraber geleceğe bakmamız lazım. Tabii ki acılara üzüleceğiz ama halklarımızın kardeşçe yaşamasını temin etmemiz de lazım. Suçlamanızı kabul edemeyeceğim.

Konuşmasını İngilizce yapan ancak sorulara Türkçe karşılık veren Gül, zaman zaman da üyelerin saldırgan çıkışlarını yumuşattı. İşte Gül'ün geniş yelpazedeki sorulara yanıtları:

'ANADİLDE SAVUNMA OLABİLİR'
MAHKEME KABUL EDİYOR:
Tabii ki Türkçe bilmeyenler, kendi dillerinde kendilerini savunabilirler. Bunu da zaten mahkemeler kabul ediyor.

BARAJ SEÇİMDEN SONRA:
Seçim barajının kaldırılması, genel seçimlerin sonrasına kalacak. Zira anayasanın baştan sona değiştirilmesi, seçimlerden sonra mümkün görünüyor.

GERGİNLİĞİN NEDENİ İSRAİL
İsrail, arabuluculuk görevimize güvenini kaybettiyse, bu onun bileceği iştir. Ancak Bunun müsebbibi Türkiye değil, İsrail. Geçmişte, "Bize yardımcı olun" dediler. Ancak gemiye saldıran da İsrail.