'Türkiye AB'ye hazır'

ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, referandumu değerlendirdi: 'Türkiye Anayasal olarak AB'ye hazır. Artık Avrupa'nın bahanesi kalmadı...'

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Eylül 2010 Güncelleme 19 Eylül 2010, 00:00
’Türkiye AB’ye hazır’

İÇİNDEKİLER

Türk siyasi tarihi 12 Eylül'de önemli bir eşiği atladı. Anayasa değişiklik paketinin oylandığı referandumdan yüzde 58 oranında 'Evet' çıktı. İşte bu sonuç, dünya gündeminin ilk sırasında yer aldı. ABD'nin saygın gazetelerinden The New York Times da, 12 Eylül'deki Anayasa referandumunun sonuçlarını başmakalesinde değerlendirdi. "Daha Demokratik Türkiye" başlıklı makalede "Türkiye'nin 12 Eylül'deki referandumda özgürlüklerini daha da güçlendirdiği'' belirtildi ve "Türkiye Anayasal olarak artık Avrupa Birliği'ne girmeye hazır" ifadesi kullanıldı.

Makalede, referandumda "Evet" oyu veren yüzde 58'in, ordunun politikaya karışmasını sona erdirme amacı taşıyan Anayasa paketini onayladığı kaydedildi. Söz konusu yazıda, ABD Başkanı Barack Obama'nın "Türk demokrasisinin zaferi'' sözlerine de yer verildi.

Makalede, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Anayasa ve ekonomik reformcu olarak takdire şayan bir geçmişinin bulunduğu'' da vurgulandı. Avrupa Birliği Komisyonu tarafından da desteklenen Anayasa paketinin Türkiye'nin AB'ye girmeye hazır olduğunun göstergesi olduğu kaydedildi. Makalede "Bu konuda artık Avrupa Birliği'nin bir bahane uyduramayacağı ifade edildi.

AKİL ADAMLAR: MUAMELE AYNI OLMALI

Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine destek vermek amacıyla kurulan, kamuoyunda ''Akil Adamlar'' olarak da bilinen komisyonun Diyarbakır ve İstanbul'daki ziyareti tamamlandı. Komisyon Başkanı ve eski Finlandiya Cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari, AB üyelik sürecini desteklemek için Türkiye'ye geldiklerini söyledi. Ahtisaari, "Türkiye AB üyelik sürecinde diğer devletlerle aynı muameleyi görmeli. Türkiye, attığı adımlarla ekonomisini çoğu AB ülkesinden iyi duruma getirdi'' dedi. Bu arada heyet, hareketli günler yaşayan Doğu ve Güneydoğu'yu da değerlendirdi. Ahtisaari "Temaslar sırasında bütün tarafların söylediği net bir mesaj var. O da şiddetin olmaması. 30 yıldır dağda yaşayanlarla demokrasiyi konuşmak kolay değil. Ancak Türkiye'nin attığı adımlar önemli." dedi.