Hırçın dalgalarda sükunet

Karadeniz'in en kuytu koylarına kurulu, sırtını çam ormanlarına dayamış masmavi denizi ve ilginç kaya yapılarıyla Kerpe, tatilcileri keyfe ve görsel bir şölene davet ediyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ağustos 2010 Güncelleme 13 Ağustos 2010, 01:59
Hırçın dalgalarda sükunet

İÇİNDEKİLER

İstanbul'a 135 kilometre uzaklıktaki Kerpe, kısa zamana kadar kendi halinde bir balıkçı köyüydü. Yıllarca elektriksiz, susuz hatta yolsuz olmasına rağmen tutkunları tarafından vazgeçilemeyen bir yerleşim yeriydi. Son yıllarda keşfedilen ve oldukça sevilen Kerpe, özellikle İstanbul, İzmit ve Adapazarlılar'ın en gözde yerlerinden biri oluverdi. Antik bir kent üstüne kurulan Kerpe'ye önceleri "Kalpe" denirmiş ve öküz boynuzu biçiminde tarif edilirmiş.

Karadeniz'in hırçın dalgalarının uğramadığı Kerpe, bu bölgenin neredeyse tek doğal limanı. Hem trekking için hem de tatil severler için en ideal bölgelerden biri olan Kerpe'nin en çekici taraflarından birisi, dalgaların neden olduğu kaya oluşumları. Kerpe kayalıkları, etkileyici, bir o kadar da ürkütücü görüntüsüyle dikkat çekiyor. Bu heybetli doğa parçalarının en ilginçleri Kerpe Burnu'nun arka tarafında bulunuyor. Kerpe Koyu'nu saran bu kayalıklar, Karadeniz'in hırçın dalgalarının gücüyle kendine özgü şekiller almış.

Yarım ay şeklinde bir koyu olan Kerpe'nin en önemli özelliklerden biri de 150 metreye kadar olan sığ denizi. Karadeniz sahilinde olmasına rağmen, rüzgâr almayan bir koyda olduğu için, Karadeniz'in o meşhur, azgın dalgalarından pek etkilenmiyor Kerpe. Özellikle çocuklar için ideal. Denizi, Temmuz ve Ağustos aylarında ılık, sakin ve temiz. Ama bu aylarda özellikle hafta sonları sadece denizi sakin. Bunun dışında gerisi inanılmaz bir insan kalabalığı. Özellikle İstanbul'dan gelenlerin akınına uğruyor hafta sonları. Tabi hafta içi bu kalabalıktan eser kalmıyor. Kerpe sahili kayalıklar haricinde tamamıyla kum. Merkezde bulunan halk plajında hafta sonları yoğunluk nedeniyle sorun yaşanmaktaydı. Geçen yıl düzenlemeler yapılarak dar ve yetersiz olan plaj genişletilmiş.

Şimdi daha rahat denize girilebiliyor. Eğer kumsalda denize girmeyi sevmiyorsanız, kayalıkların olduğu derin sular uygun bir ortam sunuyor. Plajın hemen arkasında lokantalar ve kafeler bulunuyor. Sırtını çam ormanlarına dayamış olan Kerpe, trekking için de son derece elverişli bir yer. Orman içerisinde ya da meşhur kayalıklarında yürüyüş yapabilirsiniz. Hatta bir çok tur şirketi buraya özel trekking turları düzenliyor. Kerpe'de yapılaşma gözle görülür şekilde var ama binaları beton yığını değil, evler hep bahçe içinde. Evlerin bahçesini kirazdan eriğe, armuttan elmaya hemen her çeşit meyve ağaçları süslüyor.

NASIL GİDİLİR?
Karadeniz'in bu şirin beldesine ulaşmak için İstanbul'dan yola çıkmayı tercih ediyorsanız iki saatlik, İzmit'ten ise sadece otuz beş dakikalık mesafeyi aşmanız gerekiyor. Kerpe'ye TEM Otoyolu'ndan Kandıra çıkışından sapılarak ulaşabileceğiniz gibi, benim gibi Şile-Ağva-Kandıra güzergahını izleyerek giderseniz, "en keyifli ve en yeşil rota"yı kullanmış olursunuz.

Güzergahınızda yemyeşil ağaçların kollarını kavuşturmasıyla oluşan tünellerden geçerek birçok köye, kır lokantasına, çeşme ve dereye rastlayacaksınız. İzmit üzerinden 132 km olan Kerpe, Şile&Ağva üzerinden 135 km mesafede bulunuyor. Kandıra- Kerpe arası mesafe ise 15 km.

NEREDE KALINIR?

Son yıllarda özellikle hafta sonları İstanbulluların akınına uğrayan Kerpe'de yaz sezonunda oteller ve pansiyonlar doluyor. Bu nedenle rezervasyonsuz gitmemenizi öneririm. Kamp ve piknik yapmak isteyenler için de burada belirlenmiş alanlar var. Etrafı orman olan bölgede, çadır ya da karavan kampı yapmak mümkün. Kerpe Otel: 0262 561 25 82, Kent Motel: 0262 561 25 82, Metin Motel: 0262 561 20 10, Kaptan Pansiyon: 0262 561 25 11 Uğur Pansiyon: 0262 561 23 68, Sami Reis Pansiyon: 0262 561 26 28, Metin Pansiyon: 0262 561 21 07, Deniz Kızı Pansiyon: 0262 561 21 76, Doğa Camping: 0262 561 26 86

NE YENİR?
Eğer sabah saatlerinde Kerpe'de olacaksanız, köy kahvaltısını es geçmeyin. Buradaki otellerde güne güzel bir köy kahvaltısı ile başlayabilir, ya da öğle yemeği için balık ziyafeti çekmeyi bekleyebilirsiniz.
Kerpe sahili sağlı sollu balık lokantaları ile dolu. Yörenin en eskisi Karagöz Restoran. Burada mevsime göre hemen her çeşit deniz balığını deniz kokusunu içinize sindirerek yiyebilirsiniz. Karagöz Restaurant: 0262 561 20 22. Kerpe'nin hemen yanındaki Kefken'in balıkçı halinden günün her saati balık edinmek de mümkün. Kerpe sahilinde balık istemeyene gözleme, pide, etli ekmek gibi alternatifler de var. Kandıra&Kerpe yolunun tam ortasında kurulan köy pazarında yöre insanının yaptığı peynir ve yoğurt satılıyor.