Film gibi hayat

18 yaşındaki down sendromlu Mehmet ile babasının yaşamı kısa film oldu. ‘Üç’ adlı filmde baba oğlun bir günü anlatıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 19 Ağustos 2016 Güncelleme 19 Ağustos 2016, 00:29
Film gibi hayat

İÇİNDEKİLER

Çekik küçük gözler, basık burun, kısa parmaklar, kıvrık serçe parmak, kalın ense... Dünyada 750-1000 doğumda bir görülen down sendromlu kişilerin belirgin özellikleri bunlar. 18 yaşındaki Mehmet de bu tipik özellikleri taşıyan down sendromlulardan sadece bir tanesi...

EĞLENCE, EĞİTİM, DİYALOG
Osmaniye'de yaşayan down sendromlu Mehmet'in hayatı, kısa filme konu oldu. Yönetmenliğini Ahmer Erkan Yiğitsözlü'nün yaptığı ve Toprakkale ilçesinde çekilen 'Üç' adlı kısa filmde Mehmet ile babası Mustafa Düzenli'nin hayatındaki sadece bir gün anlatılıyor. Bu bir günü baba-oğulun nasıl geçirdiği gözler önüne seriliyor. Gazeteci olan Mustafa Düzenli ile down sendromlu oğlunun diyalogları, eğitim, eğlence, banyo yapma gibi günlük işleri kameraya yansıtılıyor. Baba Mustafa Düzenli, oğlu Mehmet'in ağaçları, kuşları, insanları ve 'kendini seven herkesi' sevdiğini söyledi.

ENGELLERİ AŞACAK PROJE
"Bu filmin engelli çocuklara sahip olan ve hayatta benzer sorunlarla karşılaşan ailelere pozitif bakış açısı kazandırmakta yararı olacağını düşünüyoruz" dedi. 'Üç' filminin down sendromlu çocukların hayatına dikkat çekmek amacıyla ulusal ve uluslararası yarışmalara da katılacağı belirtildi. Filmdeki 'Üç' adının 'sen, ben ve aşk' olduğu ifade edildi. Down sendromu, fiziksel özelliklerin yanı sıra orta derecede zihinsel geriliğe de yol açan önemli bir sağlık sorunu. Down sendromlu genç bir erişkinin ortalama IQ'su 50 olup, bu, 8-9 yaşındaki bir çocuğun zihinsel yetileriyle eşdeğer oluyor.