4 aşamada başkanlık sistemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün startını verdiği “başkanlık sistemi”ne dayalı Anayasa değişikliğinin yol haritası belli oldu. İddialara göre bu sisteme geçişte 4 aşama göz önünde bulundurulacak.

Giriş Tarihi 08 Mayıs 2016, 00:00 Güncelleme 08 Mayıs 2016, 10:29
4 aşamada başkanlık sistemi

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün startını verdiği "başkanlık sistemi"ne dayalı Anayasa değişikliğinin yol haritası da kesinleşti. Habertürk'te yer alan habere göre 4 aşamaya yayılan yol haritasının planlaması da tarihlere göre şöyle.

HAZIRLIK AŞAMASI

Yazımını konu başlıklarına göre farklı ekiplerin yürüttüğü yeni Anayasa'nın bu aşaması için öngörülen tarih haziran sonu. Bunun öncesinde olanaklı görülmüyor.

Çünkü "haklar ve ödevler", "yasama", "yürütme", "yargı" ve "temel organlar" gibi konu başlıklarına göre yazılan metinlerin birleştirilmesi ve dilinin benzer hale dönüştürülmesi için daha erken bir tarih söz konusu olamıyor.

SİVİL MÜZAKERE AŞAMASI

Bu aşamada öngörülen, hazırlanan Anayasa'nın halkın görüşüne sunulması, AK Parti ve sivil toplum örgütleri aracılığıyla tartışmasının yapılması diye özetlenen 4 aylık sürecin son tarihi ekim sonu. Burada Meclis'e gelmeden Anayasa'nın toplumsal kabulünün sağlanması gibi bir hedefleme yapılıyor.

TEKLİF VE SİYASİ MÜZAKERE AŞAMASI
Anayasa taslağının Meclis sürecini kapsayan bu aşamasında, Anayasa komisyonuna sivil toplum örgütleri de davet edilerek görüşlerini aktarmalarına olanak tanınması hedefleniyor.

KARAR VE ONAY AŞAMASI
Meclis'ten ister 330-367 oy arası referandumlu, isterse 367 üstü referandumsuz sonuç çıksın, her iki durumda da onay için halka gidilmesi şart koşuluyor.

Referandum ile halkın onayının alınması da olmazsa olmaz koşul olarak kabul ediliyor.