Yalan mozaiği

Hatay Arkeoloji Müzesi'ndeki tarihi gerçek aydınlandı. Restorasyon hatasına kurban gittiği iddia edilen mozaikler hatasız çıktı. Üzerinde oynandığı belirlenen bazı fotoğrafların ise kötü niyetli kişilerce servis edildiği açıklandı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Mayıs 2015 Güncelleme 08 Mayıs 2015, 00:28
Yalan mozaiği

İÇİNDEKİLER

Türkiye, geçtiğimiz günlerde Hatay Arkeoloji Müzesi'nden gelen haberle şoka girdi. Başta İsis ve Talassa Mozaiği olmak üzere birçok eserin, yeni müzeye taşınırken yanlış restorasyon çalışmasına kurban gittiği iddia edildi. Servis edilen fotoğraflar ise herkesi derinden etkiledi. Çünkü fotoğraflarda Roma dönemine ait mozaiklerin gerçek halinden eser yoktu. Tarihi eserlerin "botokslu halleri" sosyal medyada günlerce konuşuldu! Gerçek ise bakanlığın devreye girmesiyle ortaya çıktı. Mozaiklerin restorasyon hatasına kurban gitmediği anlaşıldı.

'İLK AŞAMADA ÇEKİLMİŞ'
Restorasyon hatası" iddialarını yalanlayan müze yetkilileri, çıkan haberlerin ardından basın mensuplarına mozaiklerin son halini gösterildi. Kötü niyetli kişilerin bilinçli olarak basına yanlış fotoğraf verdiğini savunan yetkililer, müzenin hiçbir bölümünün ziyarete kapalı olmadığını, isteyen herkesin müzeyi ziyaret edebileceğini söyledi. 'Botokslu' olarak lanse edilen İsis Mozaiği ile Talassa Mozaiği'nde hiçbir sorun olmadığı ve eski müzedekiyle aynı renk ve şekilde sergilendiği görüldü. Yetkililer ayrıca mozaik yerleştirme işleminin 7-8 evreden oluştuğunu belirterek, basına yansıyan fotoğrafların birkaçında oynama tespit edildiğini, diğerlerinin ise mozaik yerleştirme evrelerinin ilk aşamasında çekilen fotoğraflardan oluştuğunu belirtti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan da "yanlış restorasyon" iddialarına yalanlama geldi.