Komşu kavgası

'Yunan yoğurdu' etiketiyle ABD'de satılan Chobani yoğurtlarının sahibi Hamdi Ulukaya'ya 'tüketiciyi yanıltma' gerekçesiyle dava açıldı. Ünlü işadamı, dava açanlara tepki gösterdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Haziran 2014 Güncelleme 22 Haziran 2014, 00:04
Komşu kavgası

İÇİNDEKİLER

ABD'nin en başarılı işadamlarından biri olarak gösterilen Hamdi Ulukaya'ya bir darbe daha... Obama ile olan yakınlığı nedeniyle Cumhuriyetçiler tarafından eleştirilen Ulukaya, 1.5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en saygın dergilerine manşet olmuştu. Ancak bu başarı birilerini rahatsız etti ve birkaç gün önce Barry Stoltz ve Allan Chang adında 2 ABD'linin açtığı davada Ulukaya, Yunan olmadığı halde 'Yunan yoğurdu' etiketiyle ürün satarak insanları yanıltmakla suçlandı. Ayrıca davada Chobani'nin Türkçe 'çoban' kelimesinden geldiği de belirtildi.

FRENCH FRIES ÖRNEĞİ
Chobani markasından ise davaya cevap gecikmedi. Şirketten yapılan açıklamaya göre "Patates kızartması" 'French fries' (Fransız kızartması) olarak biliniyor ama Fransa'da üretildiği anlamına gelmiyor. Yunan yoğurdu da genel bir isim ve bu durum ABD'deki tesislerimizde ürettiğimiz yoğurdun Yunanistan'dan geldiği anlamını taşımıyor" denildi. Şirket, benzer bir suçlamaya 2013 yılında California eyaletinde de maruz kalmıştı. Şirket yöneticileri, Ulukaya'nın hızlı büyümesini kabullenemeyenlerin bir oyunu olarak bu davaların açıldığını ama hiçbirinde suçlu bulunmayacaklarını söyledi.

YOĞURDUN STEVE JOBS'U
Hakkında "Yoğurdun Steve Jobs'u" diye başlıklar atılan, Amerika'nın en çok satan yoğurt markası Chobani'nin kurucusu Hamdi Ulukaya, 1972 yılında Elazığ'da dünyaya geldi. Ankara Üniversitesi Siyaset Bölümü mezunu olan Ulukaya, 1994 yılında ABD'ye gitti. Albany Üniveristesi'ne kayıt oldu. Süt ürünleri pazarına girdi. Agro Farma şirketini kurdu. 2005 yılında da gıda devi Kraft'ı satın aldı ve zirveye çıktı.