O imzayı kim attı?

Gülen'e verilen yeşil pasaportun yankıları sürüyor. Usulsüz bir şekilde edinilen pasaport için yapılan başvurunun üst düzey bir bürokrat tarafından imzalandığı ortaya çıktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mart 2014 Güncelleme 05 Mart 2014, 01:50
O imzayı kim attı?

İÇİNDEKİLER

Fethullah Gülen A 108450 numaralı yeşil pasaportla 1999'da Pensilvanya'ya gitmesi Ankara'yı harekete geçirdi. Gülen'in 15 yıl önce aldığı yeşil pasaportun usulsüz olduğu iddiasıyla ilgili İçişleri Bakanlığı'nca inceleme başlatılırken en çok da "O pasaportu Gülen'e kim verdi" sorusu soruldu. Diyanet'ten 1981 yılında istifa eden Gülen'in memuriyet süresinin yeşil pasaport almaya yeterli olmadığı ancak devletteki uzantıları tarafından pasaport temin edildiği belirtildi. Pasaportun yanıltıcı belge düzenlenerek usulsüz verilmiş olabileceği şüphesi incelemenin ana konusunu oluşturdu. Ancak pasaportun izini takip eden TAKVİM, pasaportun belgede sahtecilik yoluyla değil de üst düzey bir bürokrat imzasıyla verildiği bilgisine ulaştı.

NASIL ALINIR?
Yeşil pasaport şu kişilere veriliyor. TBMM eski üyeleri ve eski bakanlar, kadro derecesi 1, 2, 3 olan devlet memurları ve bu derecede iken emekliliği hak edenler, 1. 2. ve 3. derece kadro karşılığı sözleşmeli olarak çalışırken emekli olan devlet memurları, büyükşehir, il, ilçe ve 1. kademe belde belediye başkanları ile devlet sporcuları.

İSTİFA EDEN YEŞİL PASAPORT ALABİLİR Mİ?

Hakkında başlatılan soruşturma sonrası Fethullah Gülen'in 21 Mart 1999'da ABD'ye yeşil pasaportla gittiğini ortaya çıkartan TAKVİM, hocanın vaizlikten istifa dilekçesine de ulaştı. Gülen'in avukatı ise müvekkilinin Pasaport Kanunu gereğince yeşil pasaport aldığını açıkladı. Ancak istifa eden bir devlet memurunun nasıl yeşil pasaport alabildiğine açıklama getirmedi.

İLKOKUL MEZUNU
TAKVİM, 1999'da hakkında açılan soruşturmadan hemen sonra, tedavi gerekçesi ile ABD'ye giden Gülen'in yeşil pasaportla çıkış yaptığını duyurmuştu. 1981'de sağlık gerekçesi ile istifa eden ilkokul mezunu küçük dereceli bir memur olan Gülen'in, yeşil pasaporta nasıl sahip olduğu soru işaretine neden oldu. Gülen'in avukatı Nurullah Albayrak, yeşil pasaportu yalanlamadı ve Pasaport Kanunu gereğince yasal yollarla alındığını savundu. TAKVİM, Gülen'in sağlık nedenleri ile 24 Mart 1981'de Çanakkale merkez vaiziyken Çanakkale Müftülüğü'ne hitaben yazdığı istifa dilekçesine de ulaştı. Gülen mektubunda, kalp rahatsızlığı nedeniyle istifasını kabulünü istiyor. Gülen'in Diyanet İşleri Başkanlığı'ndaki sicil kaydında da 16 Nisan 1981'de istifa ettiği görülüyor. 1981'de istifa eden bir devlet memurunun yıllar sonra nasıl yeşil pasaport aldığı ise merak konusu oldu.