Karadağ

Hacettepeli 2 genç, gece 3 bin 756 metrelik Demirkazık'a tırmandı. Ancak Mevlüt Parlak, zirveye 250 metre kala uçuruma yuvarlandı. Arkadaşı Abdullah ise tam 18 saat boyunca ipte asılı kalıp kurtarıldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 06 Haziran 2012 Güncelleme 06 Haziran 2012, 03:13
Karadağ

İÇİNDEKİLER

Yüksek hayaller, yarım kaldı. Üniversitelilerin macerası, acıyla sonlandı. Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (HÜDDOSK) üyesi 3 arkadaş, Niğde'deki Demirkazık Dağı'na tırmanmak için yola çıktı. Mevlüt Parlak (23), Ahmet Burak Meriç ile Abdullah Berna Sarın (24), önceki gün 3 bin 756 metrelik dağın Güzeller Çanağı Mevkisi'nde çadırlarını açtı. Gün geceye dönerken Mevlüt ile Abdullah, zirveyi hedef aldı. İki arkadaş Ahmet Burak'ı kampta bırakıp karanlıkta Demirkazık'a tırmanmaya başladı. Ancak iki genç, dağın 3 bin 500'üncü metresine geldiğinde bir facia yaşandı. Mevlüt, metrelerce yükselikten düşüp parçalandı. Abdullah ise iple kayalıklara asılı kaldı. Genç dağcı, bu sırada telefonuyla Ahmet'i aradı.

ÖLÜMÜN ROTASINI ÇİZMİŞ
Ahmet Burak'ın haber vermesiyle AKUT, Jandarma, UMKE ve AFAD ekipleri hemen bölgeye ulaştı. Ama Abdullah'a ulaşmak kolay olmadı. Zira gencin asılı kaldığı bölge, dik bir yamaçtı. 18 saat boyunca ipin ucunda hayata bağlanan Abdullah, ölmek üzereyken kurtarıldı. Genç dağcı, dostunun cansız bedeniyle hastaneye kaldırıldı. Bu arada Parlak, hayatını kaybettiği Demirkazık Dağı'na defalarca tırmanmıştı. Hatta Parlak, dağın yol haritasını bile çıkartmıştı.

YÜKSEKTEKİ HÜZÜN
Mevlüt Parlak'ın ölümüyle birlikte Türk dağlarında ölenlerin sayısı 57'ye, yükseldi. Demirkazık'ta can verenlerin sayısı ise 17 oldu. Bu arada Türkiye'de dağlarda ilk ölüm 8 Eylül 1956'da yaşandı. Dr. Emre Kongar'ın kardeşi Engin Kongar, Demirkazık'ın zirvesine tırmanırken öldü.

* Karadan bölgeye ulaşamayan ekipler, helikopterden ip bıraktı. Halatı yakalayan Abdullah, yukarı çekildi. Daha sonra aşağıya inen ekipler Mevlüt'ün cansız bedenine ulaştı.