MİT ayarı

MİT Müşteşarı Hakan Fidan ve mesai arkadaşları, sorgu davetini geri çevirdi. Bir de itiraz yazısı gönderip 'Savcı yetkili değil' dedi. Ve hemen Başbakanlık devreye girdi. MİT Kanunu ile CMK'da jet değişikliğe gidildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 10 Şubat 2012 Güncelleme 10 Şubat 2012, 02:15
MİT ayarı

İÇİNDEKİLER

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, eski Müsteşar Yardımcısı Afet Güneş ve iki MİT yöneticisinin KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağrılmasıyla başlayan kriz, dün yeni bir boyut kazandı. Saat 09:00'da "şüpheli" sıfatı ile ifade vermeye çağrılan Fidan, Taner ve Güneş, ifadeye gitmedi. Birkaç saat sonra ise MİT, savcılığın talebine yazılı olarak itiraz etti. Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 250. maddesi kapsamındaki suçlara bakan İstanbul Başsavcılığı'na, MİT'ten iki sayfalık bir itiraz yazısı gönderildi. Yazıda, Özel Yetkili Savcılığın, MİT yöneticilerinin ifadesini almaya yetkisi olmadığı belirtildi. Ayrıca MİT Merkezi'nin Ankara'da olduğu vurgulanarak +soruşturma dosyasının bu kente gönderilmesi istendi.

YENİ KANUNLA KİMSE DOKUNAMAYACAK
Ardından da Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı devreye girdi. Yeni bir yasa tasarısıyla bu krizin çözüleceği öğrenildi. Buna göre Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı, MİT Kanunu'nun 26. maddesi ile CMK 250 ve 251. maddesi kapsamına giren suçlarla ilgili uyuşmazlığın aşılması için jet hızıyla çalışma başlattı. Bu kapsamda önce "cezai takibat izni" başlıklı 26. maddede düzenleme yapılacak. Adalet Bakanlığı da CMK 250 ve 251. maddesi kapsamındaki suçlara bakan özel yetkili mahkemelerin yetkilerini sınırlandıracak. Bu konuda daha önce Özel Yetkili Savcı Osman Şanal, 250 ve 251. maddeyi gerekçe göstererek, MİT Erzincan Bölge Müdürü ve iki MİT mensubunu sorgulayıp tutuklamıştı. Bu olaydaki deneyimlerine dayanan MİT de şimdi personelini korumak için yeni yasal düzenleme bekliyor.

YURT DIŞINDAN GİZLİ BELGELER BEKLENİYOR!
KCK soruşturmasını yürüten savcılar, Diyarbakır ve İstanbul'da yapılan operasyonlarda gözaltına alınan KCK üyelerinin yurt dışı bağlantılarını da araştırıyor. KCK operasyonları sırasında örgütün yurt dışı bağlantılarıyla bazı belgeler de ele geçirildiği belirtiliyor. Bunun üzerine soruşturma savcılığı; Belçika, Fransa ve Almanya savcılıklarından PKK'ya yönelik operasyonlarda ele geçirilen özel belgeleri Türkiye'ye göndermesini istiyor.

2 BİN 500 SAYFALIK KCK
Gündemi sarsan İstanbul'daki KCK soruşturmasında, bir taraftan da harıl harıl iddianame hazırlanıyor. Özel Yetkili Savcı Adnan Çimen'in yazdığı iddianamenin, 150'si tutuklu 180 kişi hakkında olduğu ve yaklaşık 2 bin 500 sayfayı bulduğu belirtiliyor. "5 gizli tanık" ifadesi bulunan iddianamede, Prof. Dr. Büşra Ersanlı ve Ragıp Zarakolu'nun, "terör örgütüne yardım"dan cezalandırılmaları isteniyor.

İŞTE MUHTEMEL SORULAR
Savcılığın MİT'çilere sormayı düşündüğü soruların şunlar olduğu iddia ediliyor: "MİT heyeti, Abdullah Öcalan ile kırsal kadro arasında kuryelik yaptı mı?", "MİT, KCK'nın eylemlerine göz yumdu mu?", "Öcalan'ın gizli mektupları var mı?"

BAŞSAVCILIK ASKIYA ALDI
MİT Müsteşarlığı'nın "Savcı bizi sorgulama yetkisine sahip değil" yazısı, dün özel kuryeyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılğı'na gönderildi. Bu itiraz dilekçesinin, Başsavcı Turan Çolakkadı ve İstanbul Başsavcıvekili Fikret Seçen tarafından değerlendirileceği öğrenildi. Bu arada Çolakkadı ve Seçen'in, savcı Sadretin Sarıkaya'nın MİT'çileri sorgulama talebini askıya aldığı belirtildi. İki savcının, bu konuda yetkisizlik veya takipsizlik kararı vermesi bekleniyor.

SUÇ YOK GÖREV VAR
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, MİT yöneticilerinin ifadeye çağrılmasına ilişkin, "Gördüğüm kadarıyla ortada herhangi bir suç yok. Yapılan bir vazife var" dedi. Bozdağ, "MİT'in görevi, terör örgütlerinin içerisine sızmak, onlardan bilgi almak, eylem planlarını öğrenmektir. Bu soruşturmanın mantığını anlamış değilim'' dedi.

TANER SAVCIYA REST ÇEKMİŞTİ
İfade vermeye gitmeyen MİT eski Müsteşarı Emre Taner'in daha önce askeri savcılık tarafından da ifadeye çağrıldığı öğrenildi. Askeri savcılık tarafından 2006'da ifadeye çağrılan Taner'in, bundan duyduğu üzüntüyü dönemin Genelkurmay Başkanı'na sert bir şekilde duyurduğu ve "MİT Kanunu'nu gerekçe göstererek" ifadeye gitmediği belirtildi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, olayı şöyle anlattı: "Emre Bey bunu bizzat bana söylemişti. 'Ne hakla beni çağırıyorsunuz. Beni bir savcının karşısına nasıl çıkara-bilirsiniz' demiş. Onlar da özür dilemiş."

HANGİ KANUNA BAKMALI
Ankara, ajanlarını korumak için jet hızıyla yasa değişikliğine giderken, savcılar ile MİT'çileri karşı karşıya getiren kanunların çelişkisi gün yüzüne çıktı. İşte Türkiye'nin aklını karıştıran yasalar:
CMK 250. Madde: Şüpheli kişi, görev ve sıfatı ne olursa olsun özel yetkili cumhuriyet savcısı tarafından ifadeye çağrılabilir.
CMK 251. Madde: Özel yetkili savcıların doğrudan soruşturma yapma yetkisi vardır. (Yani savcılar, MİT Müsteşarı da olsa istediği kişiyi hukuken sorgulama hakkına sahip)
MİT Kanunu 26. Madde: MİT mensuplarının, görevlerini yerine getirirken görevin niteliğinden doğan suçlardan ötürü haklarında takibat yapılması için Başbakan'ın özel izni gereklidir.

SÜRECİ TAKİP EDİYORUZ
Çankaya Köşkü'ndeki 1.5 saatlik zirve, dün en çok merak edilen görüşmeydi. Hakan Fidan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile kapalı kapılar ardında konuştuktan sonra Köşk'ten bir açıklama geldi. Cumhurbaşkanlığı, bu görüşmenin her perşembe yapılan olağan bir görüşme olduğunu açıklayarak, "gündemdeki sorguya çağrılma olayının yakından takip edildiğini" belirtti.

ANKARA'DA MÜTHİŞ TRAFİK
07:00 MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT Karargahı'na geldi.
09:00 Fidan, "Bölgesel durum değerlendirmesi" toplantısına katıldı.
11:30 Başbakan Tayyip Erdoğan evinden ayrıldı.
11:45 Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Başbakanlık Merkez Binası'na geldi.
12:00 Erdoğan da, Başbakanlık Merkez Binası'na geldi.
13:15 Adalet Bakanı Sadullah Ergin Başbakanlık'ta yerini aldı.
14:00
MİT Müsteşarı Hakan Fidan Çankaya Köşkü'ne çıktı.
14:30 Cumhurbaşkanı Gül ile Fidan'ın özel görüşmesi başladı.
15:00 AKP Grup Başkan Vekili Nurettin Canikli, AK Parti Genel Sekreteri Haluk İpek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik parti genel merkezine geldiler. (İçtüzük konusunu ele almak için)
15:45 Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, Başbakanlığa geldi.
15:55 MİT Müsteşarı Fidan, Köşk'ten ayrıldı. (Görüşme 1.5 saat sürdü)
17:30 Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan'ı kabul etti.
19:30
Başbakan Erdoğan, resmi konutta Hakan Fidan ile özel görüştü.

ADLİYE NÖBETİ
Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Sadrettin Sarıkaya'nın, MİT yetkililerini telefonla ifadeye çağırması üzerine gazeteciler için de hummalı saatler başlamış oldu. Her ne kadar ünlü MİT'çilerin ifade vermeyeceği söylense de Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önüne basın kampı kuruldu! Erken saatlerden itibaren Adliye önünde nöbete duran medya mensupları, kar altındaki nafile bekleyişlerini akşam üzeri sonlandırdı.


ABDURRAHMAN ŞİMŞEK