Hürgeneral

Çeştepe sakinleri, evden çıkınca nizamiyede kimlik gösteriyor. 12 hanede oturan 50 sivil, Türkiye'nin en güvenli sokağında yaşıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Kasım 2011 Güncelleme 13 Kasım 2011, 18:32
Hürgeneral

İÇİNDEKİLER

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde evlerinin bulunduğu sokak kışla içinde kalan 50'yi aşkın vatandaş, nizamiyede özel kimlik kartlarını göstererek evlerine gidebiliyor. 1948'de Karadeniz Bölge Komutanlığı'nın ilçeye gelmesiyle Çeştepe Sokağı askeri bölgeye girdi. 12 haneli sokakta yaşayanlar ise özel hazırlanan kimlik belgeleriyle tel örgüyü geçip işe gitmeye başladı. Misafirleri bile özel izinle evlerine gelip gitti. Nizamiyedeki görevliler, sokağa giren misafirlerin kimlikleri ile araçları varsa ruhsatlarını alarak içeri girmesine izin verdi. Çünkü sokağa giriş-çıkış sadece nizamiyeden yapılabiliyordu. Çeştepe Sokak'ta doğup büyüdüğünü belirten 50 yaşındaki Fikret Biçer, ömür boyu evlerinde güven içinde yaşadıklarını, hiç olay çıkmadığını söyledi.

NE KAVGA, NE HIRSIZLIK!
Nizamiyede misafirlerinin bazen zorluk yaşayabildiğini anlatan Biçer, "Evimize habersiz kimse gelmiyor.
Sürpriz misafirlik olmuyor. Hayatımızı kısıtlasa da alıştık artık. Acil hallerde ilk yardımı askeriyeden görüyoruz. Geçenlerde yangında ilk müdahaleyi asker yaptı. Böyle avantajları var. Sokağımızda ne kavga, ne hırsızlık, ne de başka bir asayiş olayı meydana geliyor'' dedi. Biçer, sokakta yeni yapılaşmaya izin verilmediğini belirterek, evlenen gençlerin başka semtlere taşınmayı tercih ettiğini kaydetti. ERDEMİR'de çalışan Kazım Keskin (38) de doğduğu sokakta yaşamaktan son derece memnun olduğunu ifade etti. Keskin, "Doğayla başbaşa, insanlardan uzaktayız. Benim yaşam tarzım bu. Yapılaşmaya izin verilmemesi de sorun değil'' diye konuştu.