Enerjide tarihi imza

Azerbaycan ve Türkiye, tarihi bir imza daha attı. AÇG petrol yataklarının üretim ve paylaşım süresi 2050 yılına uzatıldı. Enerji Bakanı Berat Albayrak, ‘AÇG anlaşması artık 21’inci yüzyılın da kontratı oldu’ dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Eylül 2017 Güncelleme 15 Eylül 2017, 02:30
Enerjide tarihi imza

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, AzeriÇırak- Güneşli (AÇG) petrol yataklarının üretim ve paylaşım anlaşmasının süresinin 2050 yılına kadar uzatılmasına ilişkin Bakü'de düzenlenen törene katıldı. Burada konuşan Albayrak, enerji piyasaları açısından tarihi bir anlaşma olan, 'Yüzyılın Kontratı' şeklinde adlandırılan AÇG anlaşmasının artık 21'inci yüzyılın da kontratı olduğunu ifade ederek, AÇG'nin Azerbaycan'ın sınırsız kaynaklarının simgesi haline geldiğini, dünya piyasalarına güvenilir bir petrol kaynağına ulaşması açısından da önemli katkı sağladığını belirtti. Albayrak, Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) hattının devreye girdiği 2006'dan bugüne kadar bu hatla 2.6 milyar varil ham petrolün güvenli ve kesintisiz şekilde taşındığını bildirdi.


Bakan Albayrak, Bakü'de, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile görüştü. Aliyev, iki ülke arasındaki enerji alanındaki işbirliğinin daha da pekişeceğini belirtti. Albayrak ise Azerbaycan'da kendisini evinde gibi hissettiğini vurgulayarak, "Enerji alanındaki işbirliğimiz dünyaya örnek teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.

DÜNYAYA ÖRNEK OLDUK
Güney gaz koridorundan uzun süre önce Şahdeniz Faz 1'den çıkarılan gazın zaten Bakü- Tiflis-Erzurum Boru Hattı ile Türkiye'ye akmaya başladığını hatırlatan Albayrak, şöyle konuştu: "Şahdeniz Faz 2 kapsamında Türkiye ve Azerbaycan, bir taraftan Azerbaycan gaz ticaretine katkıda bulunurken, diğer taraftan hem Türkiye hem Avrupa gaz piyasaları için önemli bir kaynak çeşitlendirmesini sağlayacak TANAP projesini hayata geçirmiştir. TANAP, iki ülkenin güçlü birlikteliğinin sembolü olarak önümüzdeki yılın ikinci yarısı açılışının da gerçekleşmesiyle özellikle Avrupa arz güvenliği açısından tarihi bir yapı taşı olacaktır. Güney gaz koridorunun gerçekleştirilmesinde cesur kararlar alarak, attığımız doğru adımlarla, hem Türkiye hem Azerbaycan, Avrupa ve dünyaya çok önemli bir örnek teşkil etmiştir. İnşaatın önümüzdeki yıl sona ermesiyle yaklaşık 16 milyar metreküplük gazın Gürcistan, Türkiye, Yunanistan ve İtalya'ya ulaşması sağlanacaktır. Azerbaycan'daki yatırımlarımızı büyütmeye devam edeceğiz."



'TEK MİLLET İKİ DEVLET'
Bakan Albayrak, törende Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da mesajını okudu. Anlaşmanın, Azerbaycan başta olmak üzere, tüm bölgenin istikrarına, kalkınmasına, stratejik konumunu pekiştirmesine ciddi katkılar sağladığı vurgulanan Erdoğan'ın mesajında, şu ifadelere yer verdi:

TAM DAYANIŞMA
"Hiç şüphesiz bu proje, uluslararası ve bölgesel düzeyde yürütülecek etkin işbirliğinin en güzel örneklerinden biri. Azerbaycan petrolünün Türkiye üzerinden dünyaya ulaştırılmasıyla başlayan işbirliği süreci, Şah Deniz Faz-1 ve Bakü- Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı projeleriyle daha da derinleşmiştir. Son olarak Şah Deniz Faz-2 ve önümüzdeki yıl açılışını yapacağımız Trans-Anadolu Doğal Gaz Boru hattı, inşallah, bu örnek işbirliğimizin zirvesi olacaktır. Tek millet iki devlet olan Türkiye ve Azerbaycan, gelecekte de özellikle enerji konusunda tam bir dayanışma içerisinde hareket edecektir."