Robert kanunu

Milli Eğitim, E.E. adlı öğrenci için Amerikan Robert Koleji'ne 'Kaydını yapın' dedi. Robert öğrencileri, kendi kanunlarını uygulayarak E.E.'yi okula sokmadı. Barikatı aşamayan E.E.'nin ailesi kaydı sildirdi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 03 Nisan 2015 Güncelleme 03 Nisan 2015, 01:54
Robert kanunu

İÇİNDEKİLER

Amerikan Robert Koleji öğrencileri adeta kendi kanunlarını yazarak, Milli Eğitim Bakanlığı'nı (MEB) hiçe saydı. İddialara göre; Türkiye'nin en yüksek puanlı lisesinin öğrencileri, MEB'in talimatıyla okula kaydı yapılan E.E. adlı öğrenciyi okula sokmadı. Kaydını sildirmek zorunda bırakılan E.E., başka bir okula nakil oldu. Geçen yıl ilk kez uygulanan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavı (TEOG) kapsamında özel okullar farklı puan türüyle, devlet liseleri de farklı puan türüyle öğrenci aldı. E.E. 789 puanla Sankt Georg Avusturya Lisesi'ne girerken, ikiz kardeşi de 796,460 puanla Robert'i kazandı. Özel okullara giriş puanına göre geçtiğimiz yıl taban puanı 795 olan Robert, 112 kız, 112 erkek olmak üzere toplam 224 kontenjanını doldurdu. Ancak E.E.'nin ailesi, yasal hakkını kullanarak, çocuğunun devlet liseleri puanı (TEOG YEP) ile Robert'e alınmasını istedi. Okul yönetiminin itirazlarına rağmen MEB müfettişi devreye girerek, öğrencinin okula alınması yönünde talimat verdi. Okul yönetimi, kanunen bu talimata uydu. Ancak iddialara göre öğrenciler kendi aralarında organize oldu. Bir sınıfta toplanan öğrenciler, 'bizden daha az puanla birisi burada okumamalı' fikrinde birleşti. Bunun için bir plan yapan öğrenciler, okul kapısında ve bahçede nöbet tutmaya başladı. E.E. sabah okula geldiğinde ise öğrenciler kapıya giderek adeta etten bir duvar ördü. Neye uğradığını şaşıran E.E., okula girmek istese de öğrenciler buna izin vermedi. Mecburen eve dönen E.E. durumu ailesine anlattı. Aile okul yönetimiyle yaptığı görüşmelerden netice alamayınca E.E.'nin kaydını Robert Koleji'nden sildirdi.

PUAN HESABI FARKLI
Kasım 2014
'te de Saint Joseph Fransız Lisesi'nde okuyan bir öğrenci, aynı uygulamayla taban puanı 789 olan Üsküdar Amerikan Lisesi'ne, 782 puanla girmişti. TEOG sisteminde sonradan çıkartılan yönetmelik geriye doğru işletilemeyeceği için bu öğrenciler kayıt haklarını kullanmışlardı.

ŞAMPİYONA RET!
Robert Koleji, 2013 yılında SBS'de Türkiye birincisi olan Çağlan Turgut'u da okula kayıt etmemişti. Çağlan Turgut'un ailesi, okula burs başvurusunda bulunmuştu. Kolej, ailenin toplam brüt geliri yüksek olduğu için burs başvurusunu kabul etmemiş, aylık 2 bin liranın altında gelir elde edenlere burs verildiğini açıklamıştı. Türkiye şampiyonuna Galatasaray Lisesi kucak açmıştı.