SatamıyoRUS

Rusya ve Ukrayna'da yaşanan kriz sevgilileri unutturdu. Çiçek siparişleri, 15 milyon dal azaldı, ihracat fiyatları yüzde 30 düştü. İçeride ise ekonomide canlılık başladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Şubat 2015 Güncelleme 08 Şubat 2015, 00:00
SatamıyoRUS

İÇİNDEKİLER

İç piyasada 14 Şubat hareketliliği başladı. Mağazalardan alışveriş sitelerine, pastanelerden çiçekçilere kadar tüm kesimler Sevgililer Günü'ne özel ürünlerini vitrinlerine çıkardı. Ancak çiçek ihracatçılarının yüzü soldu. Ukrayna ve Rusya'daki kriz, sevgililerin çiçeğini de vurdu. Ekonomik sıkıntı nedeniyle bu ülkelere ve Avrupa'ya yapılan çiçek ihracatı sekteyle uğradı. Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu, geçen yılki Sevgililer Günü'nde 35 milyon dal olan çiçek ihracatının, bu yıl 20 milyon dala düştüğünü belirtti. Kriz nedeniyle çiçek fiyatlarında da yüzde 30 civarında gerileme yaşandığını söyleyen Bağdatlıoğlu, yaklaşık 4-5 milyon dolarlık ihracat beklediklerini ifade etti.

GÜLDE İTHALAT PATLAMASI
Bağdatlıoğlu
, dünyaya karanfil ve gerbera ihracatı yapan Türkiye'nin, gülü ise yurt dışından aldığını vurguladı. Gülde ithalat patlaması yaşandığının altını çizen Bağdatlıoğlu, sadece Sevgililer Günü için 3 milyon dal gülün Türkiye'ye girdiğini kaydetti. Yalova, Adana ve Antalya'da gül üretimi yapıldığını ancak yeterli olmadığını ifade eden Bağdatlıoğlu, "Ülkemizde güle karşı ilgi var. Biz karanfil ve gerbera ile dünyanın sevgililerini mutlu ederken, yabancılar bize gül satıyor" dedi.

SEKTÖR ARAYIŞTA
Türk çiçek sektörünün alternatif pazar alanlarına yöneldiğini anlatan Bağdatlıoğlu, karnaval ile festivallere yöneldiklerini dile getirdi. Başkan Bağdatlıoğlu, bu doğrultuda Almanya'da bu dönemde gerçekleştirilen karnavala 100 bin buket göndermeyi planladıklarını sözlerine ekledi.

HAFTA SONU KATKISI OLDU
Sevgililer Günü dolayısıyla iç piyasada hareketlilik başladı. Başta kuyum sektörü olmak üzere hediyelik eşya sektörleri şimdiden siparişler almaya başladı. 14 Şubat'ta kutlanacak sevgililer günü yaklaştıkça işlerin daha da artması bekleniyor. Özellikle eğlence ve turizm sektörü Sevgililer Günü'nün hafta sonuna gelmesi dolayısıyla beklentisini yükseltti. Hafta sonu için tatil planları ve rezervasyonlar da artış olurken, büyük şehirlerdeki eğlence yerleri ve restoranlar da şimdi- den rezervasyon talepleri alıyor.

ESNAF HAZIRLANDI
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Sevgililer Günü'nde alışverişin artacağı beklentisiyle çiçekçisinden kuyumcusuna, pastacısından konfeksiyoncusuna, terzisinden restoranına, taksicisinden hediyelik eşya satanına kadar yaklaşık 57 dalda iş yapan esnaf ve sanatkarın, vitrinlerini ve raflarını özel olarak dizayn ettiğini belirtti. Palandöken, "Esnafımız umudunu bu senenin ilk özel günü olan 'Sevgililer Günü'ne taşıyarak, sevdiğini unutmayan insanımızın yapacağı alışverişi bekliyor" diye konuştu.