Trilyonluk fiyasko

Paralel yapılanma ile gündeme gelen ve 2 yöneticinin ayrıldığı Borsa İstanbul, trilyonlar harcayıp altyapısını yeniledi ama seansları başlatamıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Temmuz 2014 Güncelleme 24 Temmuz 2014, 00:00
Trilyonluk fiyasko

İÇİNDEKİLER

Bölgesel güç olma hayalleriyle yola çıkıp, altyapısı için trilyonlar harcayıp Nasdaq OMX ile stratejik ortaklık gerçekleştiren Borsa İstanbul seanslarına zamanında başlayamaz oldu. Bir yandan yatırımcı sayısının azalmaya devam ettiği, diğer yandan da borsanın en eski şirketlerinin bile Borsa İstanbul'dan ayrılma sürecini başlattıkları bu döneme, son 2 gündür yaşanan teknik arızalar eklendi. Salı günü teknik arıza nedeniyle 62 dakika boyunca işlem yapılamayan Borsa İstanbul'da, dün de açılış seansı 15 dakika gecikmeyle başlayabildi. Bütün bu gelişmeler karşısında Başkan İbrahim Turhan ise sessizliğini korumayı sürdürüyor. Turhan, paralel yapı iddialarında da sessiz kalmıştı.

PARALEL ÖRGÜT

Borsada teknik sıkıntıların artması, Türkiye'nin imajına da zarar verir hale geldi. Sermaye Piyasası Kurulu da (SPK) kesintilerle ilgili inceleme başlattı. Borsa İstanbul'da Mayıs ayında altyapının geliştirilmesi için 14 milyon TL'lik harcama yapıldı. Borsa İstanbul'da paralel örgüt mensuplarının yapılandığı iddiaları da ortaya çıkmış ve 2 genel müdür yardımcısı görevden ayrılmıştı.

CEVAP ARANAN SORULAR

Yatırım ve işbirliklerine rağmen, teknik aksaklıklar niçin bitmiyor? İşlem süresinin kısaldığı gün, işlem hacmindeki yüzde 17'lik artışın nedeni ne? Türkiye'nin bütün verilerinin toplandığı 'veri merkezi'nin güvenliği nasıl sağlanıyor? Paralel yapıya yönelik operasyon düzenlendiği gün, Borsa İstanbul'da teknik arıza olması tesadüf mü?