Petrol parası Halkbank'ta

Enerji Bakanı Yıldız, Kuzey Irak petrolünü taşıyacak 4'üncü geminin yüklendiğini, Halkbank'a da 93 milyon dolar yattığını söyledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 24 Haziran 2014 Güncelleme 24 Haziran 2014, 01:51
Petrol parası Halkbank’ta

İÇİNDEKİLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kuzey Irak'tan sevk edilen birinci tankerdeki petrolün hesabının yaklaşık 97 milyon dolar olduğunu ve Halkbank'a 93 milyon doların yatırıldığını bildirdi. Yıldız, şu ana kadar 3 kargonun yüklendiğini ve adresleri için yola çıktığını söyledi. Dördüncü kargoyu dün akşam itibariyle yüklemeye başladıklarını ifade eden Yıldız, petrolün satıldığı ülkelere ilişkin sorulara karşılık, şöyle konuştu: "Yüklenen kargo İsrail'e mi, başka ülkeye mi gitmiştir, bunlar Türkiye'nin problemi değil. Çünkü petrol Irak'ın petrolü, ihaleyi açan ve satan da Iraklı kardeşlerimiz. Onların her türlü tasarrufları kendi bünyeleri içerisinde söz konusu. Belki kargo İsrail'e gitmiş olabilir ama sattıkları nokta başka olabilir. Biz Türkiye olarak bu kısmıyla ilgilenmiyoruz."

VARİL BAŞINA 1 DOLAR BİZİM
Taner Yıldız, paranın Halkbank'a yatırılması konusunda ise şunları söyledi: "Yapılan sözleşmede petrol gelirlerinin Merkezi Irak ve Kuzey Irak'ı ilgilendiren hesabın Halkbank'a yatması gerektiğini söylemiştik. Bunlar faz farkıyla yatıyor. Birinci tankerin hesabı 97 milyon dolardı şu anda Halkbank'a 93 milyon dolar yatırılmış durumda. Bu para, hem Bağdat'a dekont edilen hem de Erbil'in bilgisinde bulunan paralardır." Yıldız, sevk edilen petrol için Türkiye'nin varil başına 1 dolar civarında bir geliri olduğunu kaydetti.