Tüpraş'a vergi kaçağı baskını

Koç Holding'e ait TÜPRAŞ'a, 20 polis ve 10 kontrolör, mahkeme kararı ile baskın yaptı. En büyük kuruluş seçilen şirkette, vergi ve akaryakıt kaçağı incelemesi oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Temmuz 2013 Güncelleme 25 Temmuz 2013, 01:14
Tüpraş’a vergi kaçağı baskını

İÇİNDEKİLER

Ekonomi dünyasının gündemine, dün yapılan Koç Grubu'na ait TÜPRAŞ baskını oturdu. İstanbul Sanayi Odası'nın önceki gün en büyük sanayi kuruluşu olarak açıkladığı TÜPRAŞ'ta vergi kaçağı ve akaryakıt incelemesi yapıldı. Maliye Bakanlığı koordinasyonunda Sanayi, Gümrük ve İçişleri Bakanlıkları'ndan uzmanlar, dün sabah saat 08.00 civarında polis eşliğinde inceleme başlattı. Mahkeme kararı ile yapılan baskına 20 polis, 10 gelirler kontrolörü ve çok sayıda akaryakıt uzmanı katıldı. TÜPRAŞ'ın Kocaeli'ndeki merkezine giren ekipler, öncelikle şirketteki evraklara el koydu. Gelir gider kayıtlarını tek tek inceleyen ekipler, burada vergi kaçağı olup olmadığını araştırdı. Defterlerle ilgili inceleme devam ederken, akaryakıt uzmanları da ürünlerde hile olup olmadığı konusunda çalışma yaptı. Bazı numuneler alan ekipler bunları incelenmek üzere TÜBİTAK'a gönderdi. Gelir gider cetvellerinin yanında, gelirler kontrolörleri antrepolarda da arama yaptı. Ekiplerin çalışması gün boyu sürerken, elde edilen sonuçlarla ilgili bir açıklama yapılmadı. Müfettişlerin yaptıkları çalışmayla ilgili bir rapor hazırlaması bekleniyor. Kaçak akaryakıt şüphesinin yanında vergi kaçağı şüphesinin de baskına gerekçe olarak gösterildiği belirtiliyor.

HİSSELERİ DÜŞTÜ
Maliye baskını haberlerinin ardından, şirketin borsadaki hisseleri de hareketlendi. Sadece TÜPRAŞ değil, baskından şirketin sahibi Koç Holding'in hisseleri de etkilendi. Baskının ardından TÜPRAŞ hisseleri yüzde 2.06, Koç Holding hisseleri de yüzde 3.92 düştü.

DAHA ÖNCE DE CEZA KESİLMİŞTİ
TÜPRAŞ'a 2009-2010 dönemleri için de toplam 105 milyon lira vergi cezası kesilmişti. 27 Mart 2013 tarihinde tebliğ edilen vergi cezasıyla ilgili olarak TÜPRAŞ, KAP'a şu açıklamayı yapmıştı: "Şirketimize tebliğ edilen raporlardan ve Vergi Ceza İhbarnamelerinden anlaşıldığı kadarıyla; 2009 hesap dönemi için 10.5 milyon lira vergi aslı ve 2009-2010 hesap dönemleri için 93 milyon lira vergi ziyaı cezası olmak üzere toplam 103.5 milyon lira talep edilmiş olup, talep edilen vergi aslı üzerinden ayrıca gecikme faizi de hesaplanacaktır. Vergi inceleme raporlarında eleştiri konusu yapılan husus, Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamında; ÖTV ödenerek satın alınan C5 adlı maddenin ihraç edilen benzin imalatında kullanılan kısmı için ödenen ÖTV'nin indirim konusu yapılıp yapılmayacağına ilişkin yorum farklılığından kaynaklanmaktadır."

2006 YILINDA KOÇ'A GEÇTİ
Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş.'nin (TÜPRAŞ) kuruluşu, 1961 yılında Amerikan Caltex'in kurduğu Türkiye'nin ilk rafinerisi olan İPRAŞ'a (İstanbul Petrol Rafinerisi A.Ş.) dayanır. İPRAŞ ve kamuya ait diğer 3 rafineri, 1983'te TÜPRAŞ adı altında toplandı. 2001'de iş çeşitlemesi kapsamında Petkim Yarımca Tesisleri'ni bünyesine kattı. 13 Ocak 2004'te yapılan özelleştirme ihalesini Tatneft - Zorlu Grubu 1.3 milyar dolarla kazandı, ancak mahkeme iptal etti. 12 Eylül 2005'teki ikinci ihaleyi Koç-Shell Grubu 4 milyar 140 milyon dolarla kazandı. Hisseler 26 Ocak 2006'da devredildi. Şirketin 2012 cirosu 47 milyar 33 milyon lira olarak gerçekleşti.