Çok kazanana çok vergi dönemi

Vergi sistemini baştan sona yenileyecek tasarı Meclis'e sunuldu. Kiradan futbola, inşaattan maaşa kadar, hemen her alanda çok kazancın vergisi artıyor. Bazı istisnalara kısıtlama geliyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 15 Haziran 2013 Güncelleme 15 Haziran 2013, 02:09
Çok kazanana çok vergi dönemi

İÇİNDEKİLER

Yeni Gelir Vergisi yasa tasarısıyla çok kazanandan, çok vergi alınması dönemi başlıyor. Meclise sunulan tasarıya göre; aylık 9 bin 500 lira net ücret alanlar veya kira geliri elde edenler vergi ödemek zorunda kalacak. Tasarıyla, 160 bin lira olarak açıklanan beyanname verme sınırı 188 bin lira oldu. Çok kazanan ücretli ve kira geliri elde edenler, birçok gelir kalemi için yüzde 15-35 yerine direkt yüzde 35 gelir vergisi ödeyecek. Bu kapsamda futbolcular ve jokeyler yüzde 15 yerine kademeli vergiye tabi tutularak, yüzde 35'le vergilendirilecek. Yılda 188 bin liradan fazla kazanan köşe yazarları beyanname verecek.

YAZARLARA VERGİ
Yazar, senarist, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlere sağlanan gelir vergisi istisnası kaldırılacak. Gelirleriyle orantılı vergiye ödeyecekler. Beyanname kapsamındakilerin sayısı 1 milyon 856 bine ulaşacak.

KREŞ YAPANA DESTEK
Çalışanlarının çocukları için kreş ve anaokulu yapan şirketler, yaptıkları tüm masrafları vergiden düşebilecek. Böylece şirketlere kreş ve anaokulu yapmaları için vergi teşviki sağlanacak. Engellilere sağlanan vergisel avantajlar artırılarak devam ettiriliyor. Engelli vatandaşların istihdam imkânlarının artırılması amacıyla korumalı işyeri indirimi getiriliyor. Bu işyerlerinde istihdam edilen engelli çalışanlara yapılan ve kazancın tespiti sırasında indirilen ücret ödemeleri ayrıca beyanname üzerinden de indirilebilecek.

1 KONUTU OLAN KURTULDU

Mevcut yasaya göre, satın aldığı konutu 5 yıldan fazla elde tutanlar, satış sırasında hiçbir vergi ödemiyorlar. 5 yıldan önce satanlar ise alış ve satış fiyatı arasındaki kazanç üzerinden vergi ödüyor. Yeni düzenlemeyle, tek konutu bulunanlar ne zaman satarlarsa satsınlar vergi ödemeyecek. Birden fazla konutu olanlar ise alım-satımdan elde ettikleri kazancın; 2 yıl içerisinde sattıklarında yüzde 100'ü, 2 yıldan sonra yüzde 60'ı, 3'den sonra yüzde 50'si, 4'ten sonra yüzde 40'ı, 5'ten sonra ise yüzde 25'i üzerinden vergi erecek.

EV KADINLARI MUAF OLUYOR
Geleneksel kültürel ve sanatsal değeri olan meslek kollarındakiler ile ev kadınları vergi ödemeyecek. Evlerde dikiş nakış gibi işler yaparak para kazanan ev kadınları, vergisiz çalışacak.

BERBERLER YAŞADI
Sarraf, sigortacılar, reklam ve ilan işiyle uğraşanlar gerçek usulde vergilendirecek. Diş protezciliği, özel okul ve hastaneden elde edilen kazançlar, ticari kazanç olacak. Kalaycı, lehimci, musluk tamircisi, çilingir, ayakkabı tamircisi, kundura boyacısı, berber, nalbant, fotoğrafçı, gelir vergisi ödemeyecek.

EVİ OLANLAR DİKKAT

Ayda 2 bin 170 liradan fazla kira geliri elde edenler de, beyannamelerinde yüzde 25 yerine 15 götürü gider uygulayabilecek, ödeyecekleri vergi artacak. Ayda 5 bin liradan fazla kira geliri olanlar götürü gider indiriminden, 2 taksi veya dolmuşu olanlar basit üsulden faydalanamayacak.

3 ÇOCUĞU OLANA MÜJDE
Tasarıyla, üç çocuk için gelir vergisi indirimi yapıldı. Buna göre; 3'üncü çocuk için gelir vergisi indirimi yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkartılıyor. Çocukların her biri için vergi indirimi uygulanacak. İlk 2 çocuk için ise yüzde 7.5'luk indirim yapılacak. Çocuklar için eşlerden birinin gelirine indirim uygulanacak.