Kanserli kaleme geçiş yasak

Tüketici ürünlerine artık gümrüklerde de denetim var. Sağlığa zararlı kırtasiye ve çocuk bakım ürünleri piyasaya sürülemeyecek

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2012 Güncelleme 12 Aralık 2012, 00:00
Kanserli kaleme geçiş yasak

İÇİNDEKİLER

Gümrük Bakanlığı, yılbaşından itibaren, gümrük kapılarında tüketici ürünlerinin denetimini yapacak. Bugüne kadar iç piyasada satılan ürünlerden alınan numunelerle yapılan denetimler, bundan böyle gümrüklerde de uygulanmaya başlanacak. Kırtasiye maddeleri, çocuk bakım ürünleri gümrüklerde denetlenecek ve sağlığa zararlı maddeler içeren ürünlerin yurda girişi engellenecek. Gümrük Bakanı Hayati Yazıcı, "Bakanlık olarak ürün güvenliği konusundaki politikamız, 'güvensiz ürüne karşı sıfır tölerans'tır" dedi. Bakan Yazıcı'nın verdiği bilgiye göre; geçen yıl bin 219 firma ve 44 bin 423 ürün denetlendi. Bu denetimler sonucunda 554 bin 715 lira para cezası uygulandı. Kasım 2012 itibarıyla 447 firma ve 26 bin 610 ürünün denetimi yapıldı.

GERİ GİDECEK
Halen iç piyasada yapılmakta olan denetimler, bundan böyle gümrüklerden başlayacak. Böylelikle güvensiz ürünlerin piyasaya girişine engel olunacak. Kansorejen özellik gösteren azo boyar maddeler, fitalatlar ve toksik ağır metallere yönelik analizler, Gümrük Bakanlığı laboratuvarlarında yapılmaya başlanacak. Zararlı kimyasal tespit edilen ürün, piyasaya sürülmeden ya getirildiği ülkeye geri gönderilecek ya da imha edilecek.


Şerife GÜZEL