Devlet kuşu

Hazine arazilerine otel, iş merkezi ve toplu konut yapımının önünün açılmasıyla gecekonducuya gün doğdu. Söylentiler bile fiyatları 3'e katladı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Ağustos 2011 Güncelleme 17 Ağustos 2011, 09:01
Devlet kuşu

İÇİNDEKİLER

Maliye Bakanlığı'nın Hazine arazilerini imar planı yaptırarak, otel, iş merkezi veya toplu konut alanı olarak satmaya başlayacağı açıklamasıyla gecekondulara devlet kuşu kondu. İnşaat sektöründeki patlama ile şehrin ortasında kalan gecekondulara talep patlaması yaşanınca fiyatları üçe katlandı. Büyük inşaat firmaları gecekondu bölgelerinde cirit atıyor. Birçok firma bu bölgelerde projeler geliştiriyor.

200 BİN LİRAYA ÇIKTI
İstanbul'daki gecekondu bölgelerinde, "TOKİ gelecek, Ağaoğlu gelecek" söylentileri bile fiyatların tavan yapmasına yetmiş durumda. Halihazırda İstanbul'un çeşitli bölgelerinde fiyatlar 2-3 kat arttı bile. Fiyatların yükselmesine rağmen kimse evini ve arazisini satmak istemiyor. "Fiyatlar daha da artacak" diye düşünen gecekondu sakinleri beklemede.

Tapusu olmayan 16 bin 123 konutun bulunduğu Armutlu'nun tek emlakçısı Şampiyon Emlak'ın sahibi Recep Aygün, Hazine'nin son aldığı karar ve bu bölgelere müteahhitlerin ilgisi nedeniyle ev satışının durduğunu satmak isteyenlerin de iki kat fiyat istediğini söylüyor. 200 metrekarelik bir arazi üzerine kurulu gecekondunun fiyatı 200 bin liraya çıkmış durumdu. Muhtar Osman Karaçam ise "Bizim burada İTÜ'nün ve Hazine'nin arazileri var. Büyük firmaların temsilcileri sürekli buradalar" dedi. Ümraniye'de de fiyatlar 3 katına çıktı.

VATANDAŞA EV VERİLEBİLİR
ARAZİLERİN şehir içinde kaldığı için çok değerli olduğunu dile getiren Ağaoğlu İnşaat Başkanı Ali Ağaoğlu, "Türkiye'de arazilerin yüzde 73.5'i Hazine'ye ait. Devletin arazi üretmesi için bu alanlar çok uygun. Sektörün de ilgisi artıyor" dedi. Gecekonduda yaşayanlara aynı yerden ev verilebileceğini kaydeden Ağaoğlu, "Hazine'ye kaynak yaratılır. Özel sektör de kazanır" şeklinde konuştu.

HERKES KAZANIR
ARAZİ geliştirme konusunda sektörün bir sorunu olduğunu dile getiren Varlıbaş Holding CEO'su Erdinç Varlıbaş, şunları kaydetti: "Olumlu ve iyi niyetli bir gelişme bu. Hem arsa sahiplerine, hem inşaat sektörüne hem de yerel yönetimlere avantaj sağlar."