Futbol açığı

Türkiye cari açıkla savaşırken, futbol kulüplerinin de olumsuz etkisi sürüyor Son 5 yılda 333 milyon euro harcayan takımların geliri 84 milyon euro oldu

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ağustos 2011 Güncelleme 04 Ağustos 2011, 00:00
Futbol açığı

İÇİNDEKİLER

Şike skandalıyla sarsılan Türk futbolunun son 5 yılda 249 milyon euro transfer açığı verdiği ortaya çıktı. Milli Prodüktivite Merkezi'nin yaptığı incelemeye göre; Süper Lig takımları son 5 yılda yıldız oyunculara 333 milyon euro harcadı. Buna karşılık sadece 84 milyon euro transfer geliri elde etti. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, futbol kulüplerinin cari açığa olumsuz etkide bulunduğunu açıklamıştı.

YILDIZ OYUNCULAR...
Milli Prodüktivite Merkezi'nin (MPM) aylık yayın organı Anahtar Dergisi'nin Temmuz 2011 sayısında 'spor ve verimlilik' ele alındı. Bu çerçevede hazırlanan 'Spor Kulüplerinde Finansal Verimlilik' başlıklı yazıda; kulüplerin finansal verimlilik problemlerine çözüm üretme konusu değerlendirilerek çarpıcı sonuçlar ortaya konuldu. Yıldız oyuncuların, kulüplerin seyirci ilgisini pozitif etkilediğine vurgu yapılan yazıda, "Kulüpler yıldız oyunculara takımlarında yer vermeli ve/veya yıldız yaratabilecek strateji ve politikalar üretmeli" denildi. Transfer ekonomisinde kulüplerin kıt olan kaynaklarını verimli ve kârlı kullanamadığına dikkat çekilen yazıda, Türk futbol kulüplerinde 249 milyon euro cari transfer açığı oluştuğu, bu açığın borçlanmak yoluyla kapatılmaya çalışıldığı ifade edildi. Öte yandan kulüp yöneticileri Milli Prodüktivite Merkezi'nin çalışması için verdikleri görüşte, kaynakları verimli kullanamadıkları yönünde itirafta bulundu. Yayın hakları pazarlamasının, sponsorluğun ve pazarlama elemanı bulundurmanın seyirci ilgisini arttırdığını kaydeden kulüp yöneticileri, ellerindeki mali kaynakları kısmen verimli kullanabildiklerini de itiraf eti.

AHLAKLI OLMAK ŞART
MPM'nin yayınında, spora ve futbola finansal mantık girdiğinde, ahlaki risklerinde arttığına vurgu yapılarak, paranın birinci amaç olduğu bir sektörde doping, rüşvet, şike gibi olayların hızla yaygınlaştığı belirtildi. Ayrıca, şikenin futbolcu üzerinden yapıldığına işaret edilerek, "Bu sebeple; başta oyuncular olmak üzere kulüpte ahlaki değer sınırlarının dışına çıkılmamalıdır" denildi. Kulüp yöneticileri de, Milli Prodüktivite Merkezi'nin çalışması için verdikleri görüşte, kaynakları verimli kullanamadıkları yönünde itirafta bulundu.